Kemi

Syre og base svag el. stærk

26. september 2018 af YTTT (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan kan jeg beregne mig frem til hvorvidt en syre og base er svag el. stærk?

Jeg skal beregne pH samt får oplyst koncentrationen i molær.

F.eks. NaOH 0,080 M


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. september 2018 af mathon

\textup{NaOH er en stærk base og derfor 100}\%\textup{ dissocieret,}
\textup{hvoraf:}
                             \left [ OH^- \right ]=c(NaOH)=0.080\; M
\textup{ved 25}\degree\textup{ g\ae lder:}
                             pH=14+\log\left (\left [ OH^- \right ] \right )=14+\log\left (0.080 \right )

                     


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. september 2018 af AngelOneOne

Hej,

Baser der har en metalion fra det periodiske systems gruppe 1A (1), er alle stærke fordi de dissocierer fuldstændig i vand. Med andre ord, hvis du har 0,080 M NaOH opløsning, vil NaOH være dissocieret fuldstændigt til Na+ ioner og OH- ioner. Du har derfor 0,080 M OH- ioner.

Du kan nu beregne pOH som

pOH=-log[OH^{-}] = -log(0,080)=1,097

Summen af pH og pOH, giver altid 14, så nu kan du beregne pH som:

14,00 = pH+pOH\Leftrightarrow pH=14-1,097=12,09

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du finder pKa- eller pKb-værdien. Der gælder så:

pKa < 0 Stærk syre 

0 < pKa < 3 Middelstærk syre

pKa > 3 Svag syre

og på samme måde med baser:

pKb < 0 Stærk base

0 < pKb < 3 Middelstærk base 

pKb > 3 Svag base

For NaOH finder du (for eksempel på Wikipedia) at den har pKb = -0.56. Det er altså en stærk base.


Svar #4
26. september 2018 af YTTT (Slettet)

Tak for alle svarene, jeg får pH = 11,47.

Men hvis jeg gerne vil udregne Kb for derefter at beregne pKb, hvordan gøres det?

Har fundet formlen Kb = [OH]*[S]/[B] så det må vel være Kb = [OH-]*[Na+]/[NaOH]

Men så skal jeg ydeligere til at finde koncentrationerne af [OH-] og [Na+], er det faste værdier eller skal jeg til at beregne dem og hvordan? Kan se I har skrevet at [OH] = c(NaOH), det forstår jeg ikke helt..

Jeg er nemlig i tvivl om det er ok, at jeg slår pKb og pKa op..


Brugbart svar (1)

Svar #5
26. september 2018 af mathon

andre steder findes:
                                      \begin{array} {ll} pK_a<-1.7&\textup{st\ae rk syre}\\ -1.7<pK_a<4&\textup{middelst\ae rk syre}\\ 4<pK_a<10&\textup{svag syre}\\ 10<pK_a<15.7&\textup{meget svag syre}\\ pK_a>15.7&\textup{yderst svag syre} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan ikke beregne Kb, den må du slå op (eller slå pKb op).

Du kan omregne mellem Kb og pKb vha. formlerne

pKb = -log(Kb)  <=>

Kb = 10-pKb


Svar #7
26. september 2018 af YTTT (Slettet)

Okay, tak :-)


Svar #8
26. september 2018 af YTTT (Slettet)

Når jeg beregner pH for en middelstærk syre Cl2CHCOOH (0,010M), så benytter jeg formlen pH = -log(-Ka+√(Ka2+4*Ka*c(A))/2 og får pH = -log(-3,3*10-2√(((3,3*10-2)2+4*(3,3*10-2)*0,010)/2) = -0,008

Hvordan giver det mening, når pKa er en middelstærk syre, burde pH så ikke være højere?

Har jeg fundet en forkert Ka-værdi for Cl2CHCOOH?


Brugbart svar (1)

Svar #9
27. september 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg finder pKa = 1,25: http://www.biosite.dk/leksikon/dichlorethansyre.htm

Ka = 10-1,25 = 5,6*10-2

pH = -log((-5,6*10-2 + √((5,6*10-2)2 + 4 * 5,6*10-2 * 0,010))/2) = 2,1


Skriv et svar til: Syre og base svag el. stærk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.