Matematik

1 kvartil, median og 3. kvartil

29. september 2018 af untitledunknow (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hejsa

jeg sidder fat i en opgave hvor jeg skal finde 1. kvartil, median og 3, kvartil. 

det jeg har brug for er en udregning, til hvordan man løser det, osv. 

hvordan løser man f.eks denne her? 

5, 6, 2, 3, 5, 4, 7, 4, 2, 5, 8, 4, 1, 7, 6, 5, 3, 4, 3, 2 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2018 af Festino

Du skal først sortere observationerne efter størrelse og derefter beregne de kumulerede frekvenser:
Hvor mange procent af observationerne er (højst) 1? (Svar 5%)
Hvor mange procent af observationerne er højst 2? (Svar 20%)
Hvor mange procent af observationerne er højst 3? (Svar 35%)
og så videre. Den mindste observation, der har en kumuleret frekvens på mindst 25% kaldes 1. kvartil. Det er observationen 3. Observationen med en kumuleret frekvens på mindst 50% kaldes medianen eller 2. kvartil. Observationen med en kumuleret frekvens på mindst 75% kaldes 3. kvartil.


Svar #2
30. september 2018 af untitledunknow (Slettet)

Nu har jeg sorteret i det. 

1, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5, 5, 5, 6, 6, 7, 7, 8

Så hvad er det helt præcist jeg skal gøre for atfinde frem til det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2018 af Festino

Så skal du tælle antallet af observationer. Her er der 20. Derefter tæller du antallet af 1, og det omregner du til procent. Her er der en af de 20 observationer, der er 1. Det omregner du til procent:

\frac{1}{20}\cdot 100\%=5\%

Derefter tæller du antal, der er højst 2, og omsætter det til procent. Der er 1+3=4, hvilket omsat til procent er

\frac{4}{20}\cdot 100\%=20\%

Derefter tæller du antal, der er højst 3, og omsætter det til procent. Der er 1+3+3=7, hvilket omsat til procent er

\frac{7}{20}\cdot 100\%=35\%

Sådan fortsætter du:

\frac{11}{20}\cdot 100\%=55\%

\frac{15}{20}\cdot 100\%=75\%

\frac{17}{20}\cdot 100\%=85\%

\frac{19}{20}\cdot 100\%=95\%

\frac{20}{20}\cdot 100\%=100\%

Vi har nu beregnet de kumulerede frekvenser, og vi kan derfor svare på, hvad er den mindste observation, hvor den kumulerede frekvens er mindst 25%. Det er 3, idet den kumulerede frekvens her er 35%. Altså er 1. kvartil lig med 3. Medianen er 4, da den kumulerede frekvens for 4 er 55%, og 3. kvartil er 5, da den kumulerede frekvens for 5 er 75%.


Svar #4
30. september 2018 af untitledunknow (Slettet)

Tusind tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: 1 kvartil, median og 3. kvartil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.