Matematik

Bestem koordinatsættet til toppunktet for parablen

14. november 2018 af lolxd1337 - Niveau: A-niveau

En parabel er graf for funktionen.

f(x) = x2 - 2x - 3


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2018 af ringstedLC

I formelsamlingen har du en toppunktsformel.

\begin{align*} T_{(x,y)} &= (1,-4) \end{align*}


Svar #2
14. november 2018 af lolxd1337

#1

I formelsamlingen har du en toppunktsformel.

\begin{align*} T_{(x,y)} &= (1,-4) \end{align*}

Har ikke fået/anbefalet en formelsamling, hvilken er det? :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2018 af SelmaWho (Slettet)

Brug denne formel= tp= (-b/2a, -d/4a)


Brugbart svar (2)

Svar #4
14. november 2018 af AMelev

Formelsamling til STX A-niveau
Det er den officielle og det eneste lovlige hjælpemiddel til eksamen - bortset fra dit hoved.

Der findes en tilsvarende for STX B-niveau.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. november 2018 af 123434 (Slettet)

Du har f(x)=x2-2x-3

X-koordinaten findes ved f'(x)=0, da tangenthældningen i toppunktet er 0. 

Vi finder f'(x)=0

f'(x)=2x-2=0

2x-2=0

2x-2+2=0+2

2x=2

2x/2=2/2

x=1

x-koordinaten til toppunktet er 1. 

y-koordinaten til toppunktet findes ved at indsætte vores x-koordinat til toppunktet i formlen for parablen. I vores tilfælde er vores x-koordinat til toppunktet 1, og dermed må y-koordinaten til toppunktet findes ved f(1)

y-koordinaten til toppunktet findes ved f(1)=12-2*1-3=1-2-3=-4

y-koordinaten til toppunktet er -4

Toppunktet er (1,-4)

Håber du kan lære noget af metoden. 


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til toppunktet for parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.