Matematik

Hvorfor ganges med 8 her?

15. december 2018 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Det kan være svært at skrive en overskrift eller vælge den rette kategori til tider, men jeg håbr alligvel, at I kan hjælpe mig. 

Jeg har fgl. opgave, hvor jeg også har vedhæftet facit. Det eneste jeg ikke forstår er det sidste delspørgsmål, e. Hvorfor er det, at de ganger med 8 timer? 

https://imgur.com/a/87F5iyv

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg har ikke meget forstand på formlerne der bliver brugt, men kan det have noget at gøre med at "3 gange dagligt" svarer til hver 8. time?


Svar #2
15. december 2018 af sansas

Hm, så passer det måske godt, og 3x8 timer svarer til 24 timer. Altså et helt døgn? Men jeg forstår bare ikke helt, hvor de får tallet fra. Er der mon fra funktionsforskriften? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Css = D*F / (Cl * τ)

τ er dosisintervallet i timer

Da stoffet bliver indgivet 3 gange i døgnet, er dosisintervallet 8 timer.

http://pro.medicin.dk/Specielleemner/Emner/315037


Svar #4
15. december 2018 af sansas

Det giver i hvert fald rigtig god mening. Mange tak for hjælpen!

Jeg tillader mig at spørge et andet spørgsmål, som jeg virkelig ikke ved, hvad jeg skal stille op med. Det er nok ikke så kompliceret, men jeg må have misset en detalje. 

Jeg skal finde noget som hedder Emax og EC50. Det første billede er af selve opgaven, og det andet er blot til sammenligning, så man får en idé af, hvad jeg mener. Emax forstår jeg godt, men det er EC50, jeg har problemer med. 

De får EC50 til 10-6. Det forstår jeg slet ikke hvordan, da -6 slet ikke er en værdi på x-aksen. 

Jeg har vedhæftet det her: https://imgur.com/a/BRmy4hQ


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Det er fordi x-aksen er logaritmisk. Hvis du finder det punkt på kurven hvor effekten er halvdelen af Emax og så går ned og aflæser på x-aksen, så vil du for begge grafer finde at dette svarer til "0" på x-aksen. Så du har

log(EC50) = 0  <=>

EC50 = 100 = 1 μM = 10-6 M


Svar #6
15. december 2018 af sansas

Tak for hjælpen. Det forklarer en del...

Jeg har nu selv prøvet at afbilde grafen, og samtidig har jeg tegnet en linje igennem, for at illustrere EC50. Paasser det, at EC50 skal gå igennem der? 

https://imgur.com/a/N10lwVp


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

Det ser rigtigt ud. 

Du har lavet en vandret stiplet linje der svarer til halvdelen af Emax for stof B og vist at den rammer kurve B i log(EC50(B)) = 0. Du bør vel gøre det samme for stof A, altså en vandret stiplet linje gennem 0,5 (halvdelen af Emax for stof A). Den rammer så også kurve A i punktet log(EC50(A)) = 0.


Svar #8
17. december 2018 af sansas

Jeg har igen et af de typer af spørgsmål, som jeg ikke rigtig ved, hvordan jeg skal stille her på forummet, så jeg håber at du kan hjælpe. 

Måske har jeg overset en detalje, men jeg forstår ikke, hvorfor de plotter tiden i timer fra 0-17 timer under den anden graf. Synes ikke rigtig 0-17 timer bliver nævnt nogen steder? Ved ikke helt om det giver mening, men jeg har vedhæftet opgaven her, og et udklip af excel arket.

https://imgur.com/a/L8LEJ5Q

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. december 2018 af Sveppalyf (Slettet)

De har nok bare valgt at stoppe plottet ved 17 timer fordi den beregnede effekt bliver negativ fra 18 timer og fremefter. Effekten kan i virkeligheden ikke være negativ, så de har syntes at det virkede forkert at fortsætte plottet.

Som jeg forstår det:

Mængden af stoffet i kroppen aftager eksponentielt med halveringstiden 4 timer. Så hvis startdosis er D0, så er den tilbageværende mængde efter tiden t givet ved

D(t) = D0 * (½)t/4timer

Sammenhængen mellem dosis og effekt finder de ved regression et tilnærmet udtryk for:

Effekt = 25,086 * ln(D) - 28,089

Det er dette udtryk der ikke længere gælder når dosis bliver lille. Du kan se at når D er lille, så bliver effekten negativ. (Effekten skulle i virkeligheden gå mod 0 når D går mod 0.)

Vi kan prøve at se hvad der sker ved t = 18 timer:

D(18) = 60 * (½)18/4 = 2,65165

Effekt = 25,086 * ln(2,65165) - 28,089 = -3,62558

Så du kan se at det begynder at blive negativt herfra.


Svar #10
19. december 2018 af sansas

Tusind tak for hjælpen !!! Virkelig god forklaring. 


Skriv et svar til: Hvorfor ganges med 8 her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.