Kemi

Formel stofmængdekoncentration udregning

08. januar 2019 af TingtokTea - Niveau: C-niveau

Jeg har vedhæftet spørgsmålet, og har prøvet at udregne. Først skal jeg vel finde hvor meget de 3,312 g som er opløst i vand udgør af den ene liter? 

Vedhæftet fil: molsh.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #1
08. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du skal først finde stofmængden i de 3,312 g.

M = m/n  <=>

n = m/M

n = 3,312 g / 331,2 g/mol = 0,0100 mol

Da dette er opløst i 1 L, har vi

n(Pb(NO3)2) = 0,0100 mol / 1 L = 0,0100 M

Da der kommer én Pb2+ fra hvert Pb(NO3)2-molekyle, har vi

[Pb2+] = n(Pb(NO3)2) = 0,0100 M

Men der kommer to NO3- fra hvert Pb(NO3)2-molekyle, så vi har

[NO3-] = 2*n(Pb(NO3)2) = 2 * 0,0100 M = 0,0200 M


Svar #2
08. januar 2019 af TingtokTea

Hvordan kan du divider med m/M, bliver det ikke altid gange i ligningen ??? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Ligningen findes i tre former:

M = m/n

m = n*M

n = m/M

Jeg husker dem bare ved at tænke på at enhederne skal passe. Hvis jeg for eksempel skal bruge n, så ved jeg at det skal have enheden mol. m har enheden g, og M har enheden g/mol, så jeg får mol ved at dividere m med M:

g / g/mol = mol

Det er selvfølgelig ikke et bevis for en formel at enhederne passer, men når man godt ved at man enten skal dividere eller gange de to størrelser med hinanden, så kan man bruge enhederne til at huske om det er det ene eller andet.


Svar #4
08. januar 2019 af TingtokTea

#3 

Har ikke hørt der skulle være 3 formler, blot 1 som man kan rykke rundt med ved at gange på siderne. Men okay tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jamen det er da også rigtigt. Hvis du har en af formlerne, så kan du udlede de andre derfra.

Hvis du for eksempel har 

M = m/n

Så kan du gange med n på begge sider:

M*n = m

(Det var formel nr. 2.)

og så kan vi dividere med M på begge sider:

n = m/M

(Det var formel nr. 3.)


Svar #6
08. januar 2019 af TingtokTea

#5 Det kan jeg sagtens se nu, undskyld. Pinligt haha.

Men kan du lige forklare mig hvordan du får

3,312 g / 331,2 g/mol = 0,0100 mol

Jeg får det nemlig til 10, og er det det samme som 0,0100 mol? Er en smule forvirret :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Nævneren er lige præcis 100 gange så stor som tælleren. Så det giver 1/100 eller 0,01.


Svar #8
08. januar 2019 af TingtokTea

#7 Okay, mange tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: Formel stofmængdekoncentration udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.