Fysik

Atomets radius og diameter

10. januar 2019 af Adam9659 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ved, at jeg skal bruge, at rumfanget er givet ved V = 4/3*pi*r^3, men hvordan skal jeg bruge formlen..? Kan ikke få det til at hænge sammen. Hjælp :/


Svar #1
10. januar 2019 af Adam9659 (Slettet)

En, der kan hjælpe mig lidt på vej? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du skal slå massefylden af kulstof-12 op. Derudfra kan du finde rumfanget af 1 mol kulstof-12. Dividerer du så med Avogados tal, får du rumfanget af 1 atom.


Svar #3
10. januar 2019 af Adam9659 (Slettet)

Men hvordan kan jeg bruge formlen? Altså tænker på værdien af radius..


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2019 af Windfall

Jeg er ikke helt sikker, men jeg tænker:

(1,66*10^-24g)*12 = x gram

Derefter kan man måske omregne de gram man har fået til en eller anden længde i tredje, som f.eks. m^3

En lægnde i tredje giver volumen af noget. Så vi siger volumen=y. Så kunne man måske siger:

y=4/3*pi*r^3

(y*3)/4*pi=r^3

Så tager man den tredjerod på begge sider, og så tror jeg man får r.

Men er slet ikke sikker. Der er sikkert andre måder at gøre det på indenfor fysik.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2019 af mathon

densitet af grafit 
                                                     \small \rho =2.267\cdot 10^3\; \tfrac{kg}{m^3}

Volumen af et carbonatom:
                                          \small V=\frac{M}{\rho\cdot N_A }=\frac{12.011\cdot 10^{-3}\; \tfrac{kg}{mol}}{\left (2.267\cdot 10^3\; \tfrac{kg}{m^3} \right )\cdot \left (6.022\cdot 10^{23}\cdot mol^{-1} \right )}=8.798\cdot 10^{-30}\; m^3

Beregning af atomdiameter:

                                           \small \frac{\pi }{6}d^3=8.798\cdot 10^{-30}\; m^3

                                           \small d=\left (\frac{6}{\pi }\cdot 8.798\cdot 10^{-30}\; m^3 \right )^{\frac{1}{3}}=2.56\cdot 10^{-10}\; m=0.256\; nm

Beregning af atomradius:

                                           \small r=\tfrac{1}{2}\cdot \left ( 0.256\; nm \right )=0.125\; nm


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2019 af mathon

detaljer:
                                           \small V=\frac{4\pi }{3}\cdot r^3=\frac{4\pi }{3}\cdot \left ( \frac{d}{2} \right )^3=\frac{4\pi }{3}\cdot\frac{d^3}{8}=\frac{\pi }{6} d^3


Skriv et svar til: Atomets radius og diameter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.