Matematik

Cirklens ligning- umuligt

05. februar 2019 af Lolu1 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Hej,
er der nogle der er klogere end mig :-) der kan støtte mig med denne opgave? Undersøg om følgende ligninger fremstiller cirkler.
4x^2+4y^2=32y-16x-80.

Jeg ved at cirklens ligning er: (x-a)^2+(y-a)^2=r^2
Men det er nu blevet forvirrende for mig, da der er en hel tal sammen med x^2 og y^2. Jeg håber I gider at hjælpe mig. :-))))))

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

4x^2+4y^2=32y-16x-80  <=>

4x2 + 16x + 4y2 - 32y = -80  <=>

x2 + 4x + y2 - 8y = -20  <=>

x2 + 22 + 4x + y2 + 42 - 8y = -20 + 22 + 42  <=>

(x + 2)2 + (y - 4)2 = 0

Nu kommer jeg selv i tvivl om man kan kalde en cirkel med radius 0 for en cirkel? Altså der er kun ét punkt der opfylder ligningen, nemlig (-2, 4), så "cirklen" består af sit eget centrum, eller hvad?

Nogle andre som har et bud på hvad man skal svare på opgaven?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg ville måske skrive noget i retning af:

Man kunne måske argumentere for at det er en cirkel med centrum i (-2,4) og radius 0. Men reelt fremstiller ligningen bare et enkelt punkt, nemlig (-2,4).


Svar #3
05. februar 2019 af Lolu1 (Slettet)

Hej Sveppalyf,
Tak for dine svar. Det er virkelig imponerende at du har løst problemet. Dit svar er at radius er 0 og derfor kan denne ligning ikke fremstille en cirkel. Super!
Men min uskarpe hjerne kan stadig ikke finde ud af, hvordan du reducerede
4x^2 +16x + 4y^2 - 32y = -80 til
x^2 +4x + y^2 - 8y = -20 og derefter
x2 + 22 + 4x + y2 + 42 - 8y = -20 + 22 + 42

Vi du være rar at forklare, hvordan du gør det? ????


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

4x^2+4y^2=32y-16x-80  <=>   (Jeg flytter leddene med x og y over på venstre side.)

4x2 + 16x + 4y2 - 32y = -80  <=>   (Jeg dividere igennem med 4.)

x2 + 4x + y2 - 8y = -20  <=>  (Jeg lægger 22 og 42 til på begge sider af ligningen for at få det til at ligne kvadratsætningerne.)

x2 + 22 + 4x + y2 + 42 - 8y = -20 + 22 + 42  <=>  (Jeg bruger kvadratsætningerne.)

(x + 2)2 + (y - 4)2 = 0

Altså vi har x2 + 4x, og vi ved at vi skal bruge en af kvadratsætningerne, men vi mangler et led

x2 + ?? + 4x   = (x + ??)2

a2 + b2 + 2ab = (a + b)2

Ved at sammenligne kan vi se at hvis vi mangler leddet 22 for at kunne bruge kvadratsætningen. Så vi lægger 22 til på begge sider af lighedstegnet.

På samme måde med y2 - 8y:

y2 + ?? - 8y = (y - ??)2

a2 + b2 - 2ab = (a - b)2

Vi mangler leddet 42, så det lægger vi til på begge sider.


Svar #5
05. februar 2019 af Lolu1 (Slettet)

Mange mange tak Sveppalyf. Du er virkelig en stor hjælp Stort smil herfra :-)

Skriv et svar til: Cirklens ligning- umuligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.