Fysik

Centripetalaccelerationen ved 56 grader nordlig bredde.

23. februar 2019 af vollmerino - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg har en opgave i fysik hvor jeg skal finde frem til centripetalccelerationen på jorden ved 1) ækvator 2) 56 grader nordlige bredde.

Jeg kan virkelig bare ikke komme frem til det rigtige resultat ifølge facit.

Jeg får den korrekte acceleration ved ækvator ved først at finde vinkelhastigheden og så accelerationen, den eneste variable jeg kan se der skulle være forskellig mellem de to steder er radiusen?

Radius ved ækvator har jeg som 6378.160m og ved 56 grader nordelige bredde har jeg den som 3181.739m. Som jo næsten er ens.

Jeg får resultatet 0,0337m/s^2 men facit lyder på 0,0189m/s^2


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Formlen er

ac = ω2*r = (2π / T)2*r

Men r er ikke Jordens radius, men derimod afstanden ind til Jordens rotationsakse. Så vi har

ac = (2π/T)2*cos(v)*RJorden

ac = (2π / (24*60*60s))2 * cos(56o)*6378,160*103m = 0,0189 m/s2


Svar #2
23. februar 2019 af vollmerino

Okay det giver mening, mange tak for svaret! 


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. februar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Denne her tegning forklarer det:


Skriv et svar til: Centripetalaccelerationen ved 56 grader nordlig bredde.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.