Matematik

Hvordan forkorter jeg fgl. spørgsmål?

08. april 2019 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fgl. spørgsmål, som jeg skal forkorte, som jeg ønsker hjælp til. De er vedhæftet her:

https://imgur.com/a/I5pidUw

Tak p forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Opgave 1:

ln(p2) - ln(p1) = -ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)  <=>

ln(p2/p1) = -ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)  <=>

p2/p1 = e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)  <=>

p2 = p1* e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)

Opgave 2:

Det må vist bare være at lave omskrivningen ln(p2) - ln(p1) = ln(p2/p1) som vi gjorde som det første i opgaven oven over.

Opgave 3:

y = (8x - 9)3  <=>

3√y = 8x - 9  <=>

x = (3√y + 9)/8

Opgave 4:

r1 = k1k22 / (k1k2k3)  <=>

r1 = k2/k3  <=>

k3 = k2/r1


Svar #2
08. april 2019 af sansas

Tusind tak for hjælpen. 

Jeg har lige de her spørgsmål også, som jeg håber, at du vil kigge på: https://imgur.com/a/ysQBTQc

Jeg tænker at svaret til den sidste er G=U+pV-TS, men jeg ved ikke rigtig, hvordan man vil komme frem til det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Opgave 1:

Ameasured = AC + AD = cC * εC * l + cD * εD * l = (cC * εC + cD * εD) * l

Med de givne oplysninger får vi to ligninger med to ubekendte:

1,0 = (0,2εC + 0,4εD) * 0,1

0,7 = (0,1εC + 0,3εD) * 0,1

Vi kan starte med at gange begge sider i begge ligninger med 10 for at slippe af med 0,1:

10 = 0,2εC + 0,4εD

7 = 0,1εC + 0,3εD

Lad os så gange den nederste ligning med 2:

10 = 0,2εC + 0,4εD

14 = 0,2εC + 0,6εD

Vi kan nu eliminere εC ved at trække den øverste ligning fra den nederste:

4 = 0,2εD  <=>

εD = 20 M-1*cm-1

Denne værdi kan vi så indsætte i en af ligningerne:

10 = 0,2εC + 0,4*20  <=>

εC = 10 M-1*cm-1

Opgave 2:

Du tager bare 10x på begge sider og får

γ = 10-Az+z-√I

Opgave 3:

Ja, det er bare at indsætte U+pV på H's plads i den første ligning:

G = U + pV - TS


Svar #4
08. april 2019 af sansas

Mange tak for hjælpen!!! 

Mht. opgave 1 står det i facit fgl. svar: p2 = e^(-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1))+p1

Er det bare det samme som dit svar, men skrevet på en anden måde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg vil mene at der er en fejl i facitlisten. De har nok taget ex på begge sider af ligningen, og så har de været lidt for hurtige og fået venstresiden ln(p2) - ln(p1) til at blive til p2 - p1. Men det er altså forkert:

eln(p2) - ln(p1) = 

eln(p2/p1) = 

p2 / p1

Så når man isolerer p2 på venstresiden, så bliver resultatet

p2/p1 = e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)  <=>

p2 = p1 * e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)

og ikke

p2 - p1 = e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1)  <=>

p2 = e-ΔH/R * (1/T2 - 1/T1) + p1


Skriv et svar til: Hvordan forkorter jeg fgl. spørgsmål?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.