Dansk

Endelser...

10. april 2019 af Nick7 (Slettet) - Niveau: 7. klasse
Har lige det svært at høre om der skal ende eller ene.

Min hest kom springende mod mig.
Se den springene gymnast.

Ser det rigtig ud

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler et "d": "springende gymnast"


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2019 af inaktiv

Verber (udsagnsord) får endelsen -ende, og substantiver (navneord) får endelsen -ene:

En stor hund kom løbende gennem parken (at løbe = verbum = løbende)
Racerkøreren har vundet alle løbene (et løb = substantiv = løbene).

Hvis man kan sætte ordet i singularis (ental) – dvs. fjerne endelsen og sætte ’en’ eller ’et’ foran – er det som regel -ene der er den rigtige endelse. Hvis man ikke kan, er det endelsen -ende man skal bruge:

Racerkøreren har vundet alle løbene (Et løb? Ja)
En stor hund kom løbende gennem parken (Et løb? Nej)
Bindene om sårene skal udskiftes jævnligt (Et bind? Ja) 
Aftalen er bindende. (Et bind? Nej).

(Kilde: https://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/endelserne-ende-og-ene)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2019 af MaiiDevon

Evt. kig her:

https://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/endelserne-ende-og-ene


Skriv et svar til: Endelser...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.