Matematik

Mindste fælles multiple (øv. 15)

13. april 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Bevis at to hele tal forskellig fra 0 har b°ade en største fælles divisor og et mindste fælles multiplum. Find disse størrelser for tallene 10 og 15.

Jeg tænker

d \mid a \Leftrightarrow dq = a 

d \mid b \Leftrightarrow dp = b

Den største fælles divisor er (a,b)=d.

Den mindste fælles multiplum må bare være produkteret af a og b

mfm(a,b)=ab=d(p+q)

for tallene 10 og 15: (10,15)=5 og mfm(10,15)  = 150

Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Nej desværre. Det mindste fælles multiplum er det mindste tal, som tallene går op i. 10 og 15 går begge op i 150, men det er ikke det mindste tal, de går op i. Du skal vise, at der findes et sådant tal, og finde det for 10 og 15.

Du største fælles divisor fr 10 og 15 korrekt. Du mangler at bevise, at der altid findes et sådant tal.


Svar #2
13. april 2019 af anonym000

'Nej desværre. Det mindste fælles multiplum er det mindste tal, som tallene går op i. 10 og 15 går begge op i 150,' OK. Er med nu: det er 30 = 3*10 = 2*15 :-)

Jeg prøver igen.

Kan du forrtælle mig om man skal bruge et bevis teknik eller ej?

Mvh.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2019 af AMelev

Nej mindste fælles multiplum af 10 og 15 er 30.

Hvis du laver en primtalsfaktorisering, vil produktet af de fælles primfaktorer være største fælles divisor, og produktet af de fælles faktorer og alle ikke-fælles faktorer vil være mindste fælles multiplum.

Eks. 120 og 165
120 = 2·2·2·3·5 
165 = 3·5·11
Største fælles divisor er 3·5 = 15 og mindste fælles multiplum er 2·2·2·3·5·11 = 1320.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du mangler beviserne. Jeg er ikke klar over, hvad du mener med "et bevis teknik".


Svar #5
13. april 2019 af anonym000

#4

Du mangler beviserne. Jeg er ikke klar over, hvad du mener med "et bevis teknik".

En bevisteknik; fx. induktion.

Kan du give nogle hint til beviserne?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2019 af AskTheAfghan

Lad a, b være heltal, og lad A(a,b) betegne mængden af disse positive heltal der er fælles multiplum af a og b, dvs. A(a,b) := { p ∈ Z+ | a | p og b | p }. Her betyder mfm(a,b) blot    min A(a,b).

For eksempel er A(2,5) = {10, 20, 30, ....}. Så er mfm(a, b) = min{10, 20, 30, ...} = 10.


Skriv et svar til: Mindste fælles multiple (øv. 15)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.