Matematik

Idealgasligning - gange ind i parentes.

14. april 2019 af sansas - Niveau: Universitet/Videregående

Hej! Mit spørgsmål er vedhæftet her: https://imgur.com/a/02d5aIZ 

Jeg forstår slet ikke spørgsmålet, og især den del, hvor de skriver at V÷n. Håber, at I kan hjælpe. Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Vm er det molare volumen, altså volumenet pr. mol. Det har enheden m3/mol.

Vm = V/n

(÷ er et engelsk divisionstegn)

Du skal gange RT ind i parentesen og isolere p. Så finder du dp/dVm ved at differentiere p med hensyn til Vm.


Brugbart svar (2)

Svar #2
14. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

pVm = RT + RTB/Vm + RTC/Vm2  <=>

p = RT/Vm + RTB/Vm2 + RTC/Vm3

(dp/dVm)konstant T = -RT/Vm2 - 2RTB/Vm3 - 3RTC/Vm4


Svar #3
14. april 2019 af sansas

Hej Sveppalyf! Mange tak for hjælpen. Her er facit: https://imgur.com/a/oo3KrV5

Er det stadig samme svar, eller har de forkotet yderligere? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Når man ganger RT ind i parentesen, får man

pVm = RT + (RTB)Vm-1 + (RTC)Vm-2

Men så tror jeg at de i facit glemmer at dividere med Vm på begge sider:

p = (RT)Vm-1 + (RTB)Vm-2 + (RTC)Vm-3

Man skal jo isolere p for så at kunne differentiere det med hensyn til Vm.

dp/dVm = -(RT)Vm-2 -2(RTB)Vm-3 -3(RTC)Vm-4

Hvis vi skal skrive det på samme måde som facit, bliver det så

dp/dVm = -1×(RT/Vm2) -2×(RTB/Vm3) -3×(RTC/Vm4)  <=>

-dp/dVm = RT[ (1/Vm2) + (2B/Vm3) + (3C/Vm4) ] 


Skriv et svar til: Idealgasligning - gange ind i parentes.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.