Fysik

Uforståelig opgave til opvarmning af vand i en kedel.

02. juni 2019 af thebook (Slettet) - Niveau: A-niveau

Føler, at min lærer er helt væk i forhold til hendes eget spørgsmål:

"En kedel af aluminium med massen 500g fyldes med 1,8 L vand. Både kedlen og vandet har en temperatur på 16 grader C. Kedlen sættes på en varm kogeplade og tages af, når vandet begynder at koge.

a) Beregn tilvæksten i vandets og kedlens indre energi.

b) Hvor meget varme skal kogepladen tilføre kedlen med vand idet vi antager, at 45% af varmen går tabt til omgivelserne?

Jeg kan forstå, at der bliver tilført 1.404.480 J i det hele, hvis 45% går tabt, for at opvarme vandet fra 16 til 100 grader, men så antages, at intet af energien går til kedlen. Forstår ikke, hvordan man skulle beregne kedlens indre energi.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2019 af ringstedLC

Du skal bare læse, hvad der står:

a)

\begin{align*} \Delta Q&= m_{alu}\cdot c_{alu}\cdot \Delta T+m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T \\ \Delta Q&= \left (m_{alu}\cdot c_{alu}+m_{vand}\cdot c_{vand}\right )\cdot \Delta T \\ \Delta Q&= \left (0.5\cdot 896+1.8\cdot 4182 \right )\cdot (100-16) \;\left(\left(\tfrac{kg\cdot J}{kg\cdot K}+\tfrac{kg\cdot J}{kg\cdot K}\right)\cdot K=J\right) \\ \Delta Q&= 669950 \text{ J} \end{align*}

b)

\begin{align*} Q_{tilf\o rt} &= \tfrac{669950\cdot 100}{100-45}=1218092 \text{ J} \end{align*}


Svar #2
02. juni 2019 af thebook (Slettet)

Men så antager du jo, at hele kedlen også skal op til 100 grader, gør du ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2019 af ringstedLC

For at vandet kan blive 100º, må kedlen blive mindst ligeså varm.


Skriv et svar til: Uforståelig opgave til opvarmning af vand i en kedel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.