Fysik

Afbøjningsvinkler under vand? (Fysik)

11. juni 2019 af KomNuBro (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgaven lyder som følgende:

Billedet viser et forsøg med laserlys, der sendes ind mod et gitter nedsænket i vand. (Se vedhæftet billede)
c) Hvordan påvirker vandet afbøjningsvinklerne fra spørgsmål b?

I spørgsmål b, blev jeg bedt om at bestemme 1. ordens afbøjningsvinklen for rødt lys med en bølgelængde på 640 nm og for blåt lys med en bølgelængde på 450 nm. Her kom jeg frem til resultaterne:

Rødt lys = 50.17462873°

Blåt lys = 32.68363883°

Jeg mangler nu bare svar på spørgsmål c, om hvordan vinklerne bliver påvirket af vandet.
Håber I kan hjælpe:)

Tak på forhånd!


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. juni 2019 af peter lind

Det syldes at lyset i vand bevæger sig langsommere. Frekvensen er uændret, så bølgelængden må blive kortere. Dermed ændrer afbøjningen af lyset i gitteret sig


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. juni 2019 af Eksperimentalfysikeren

Lysets hastighed i vand er c/n, hvor c er lysets hastighed i vacuum og n er vandets brydningsindex.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2020 af marix24 (Slettet)

Hvordan finder man gitterkonstanten, når man kun har disse informationer oplyst?

"Lys med forskellige bølgelængder sendes vinkelret ind på gitteret. (et opstik gitter har 1200 linjer pr mm). Bestem 1. ordens afbøjningsvinklen for rødt lys med en bølgelængde på 640 nm og for blåt lys med en bølgelængde på 450 nm". 

Hvordan fik du? Rødt lys = 50.17462873°        Blåt lys = 32.68363883°


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. maj 2020 af peter lind

d*sin(θn) = n*λ


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2020 af marix24 (Slettet)

Er gitterkonstaten 1?????


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. maj 2020 af peter lind

Det er d. Du oplyser selv i #3 at den er 1200 linjer pr. mm


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. maj 2020 af Eksperimentalfysikeren

Gitterkonstanten er ikke 1200 linjer pr mm. Gitterkonstanten er afstanden mellem to nabolinjer i gitteret.


Skriv et svar til: Afbøjningsvinkler under vand? (Fysik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.