Biologi

• Hvad kan der ske, hvis der sker fejl ved dna kopiering?

16. juni 2019 af akuthjælp - Niveau: C-niveau

d


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2019 af Awmis

Hvis der sker fejl under DNA-kopiering kan der jo laves forkerte rækkefølger af nucleotiderne, hvilket kan føre til mutationer. 

Det kan være både i form af mangel af at udtrykke ting, eller nedsat funktion. Det kommer meget an på hvilken type mutation der sker, og på hvilket gen jo, og i hvilke celler. For hvis der sker fejl meget tidligt i foster-stadiet af et menneske, kan det have store konsekvenser, som at man f.eks. får læbe-ganespalte, eller forkert øjenfarve, eller mangler en arm. 

Dog hvis der sker fejl i DNA-kopiering i en celledeling i et fuldvoksent menneske, kan det ikke have store konsekvenser, da det måske bare er en enkelt celle der ikke fungerer. Det kan dog være en fejl som denne der kan føre til kræft. 

Når der snakkes om bakterier, er der i høj grad brug for at der sker fejl i DNA-kopiering nu og da. Det kan være smart for bakterierne, da det kan føre til mutationer, der kan gøre, at de f.eks. kan overleve i antibiotika. Fejl i DNA-kopieringen kan dog også bare føre til at en celle dør, da den måske ikke kan udtrykke et vigtigt protein eller enzym.

Håber det kan hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2019 af gerthansen

Nu ved jeg ikke hvor meget du har haft om mutationer, men der er flere forskellige slags, nogen er skadelige, og andre er ikke. Vil råde dig til selv lige at læse op på dem, og forstår du ikke så spørg gerne.
Men kort fortalt kan der ske tre ting.

Skadelig mutation: som kan resultere i kræft, eller fx seglcelle anemi.

Neutral mutation, som ikke har nogen indvirkning, hverken positiv eller negativ

Gavnlig mutation: man får en ændring der måske øger en chance for at overleve i et bestemt miljø, eller større resistens overfor en bestemt sygdom, mulighederne er mange.


Skriv et svar til: • Hvad kan der ske, hvis der sker fejl ved dna kopiering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.