Fysik

LED-pære hvilket spektrum?

17. september 2019 af nora9000 - Niveau: B-niveau

Hej:) Jeg ved at gløde pærer sender et kontinuert spektrum og spare pærer udsender et linje spekturm (grundet kviksølv?), men hvad udsender en LED pære?

Og hvorfor udsender de tre pære det spektrum som de gør? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. september 2019 af Eksperimentalfysikeren

Alle tre udsender et kontinuert spektrum, men kviksølvsparepæren sender desuden et liniespektrum ud. Det samme gælder LED-pæren.

Glødepæren sender lys ud ved varmestråling. Hvis glødetråden er absolut sort, vil spektret være Planck-fordelt. Tråden er ikke absolut sort, men grå. Det bevirker, at den sender mindre lys ud, men da wolframs farve er ret tæt på en absolut grå farve, er spektret tæt ved at være Planck-fordelt, men med noget lavere intensitet.

Sparepæren er et kviksølvudladningsrør med en indre belægning af fluorescerende stoffer. Kviksølvet udsender et lys med et liniespektrum med bl.a. en kraftig grøn linie nogle svagere blå linier og en del kraftige ultraviolette linier. Lysstoffet opfanger det ultraviolette lys og omdanner det til synligt lys. Hver af stofferne udsender lys i et bestemt frekvensbånd, der er forholdsvis bredt, og stofferne er valgt til at give et samlet kontinuert spektrum. Der findes forskellige stofblandinger, der giver forskellig farveblanding til forskellig pris.

LED, Lys Emiterende Diode, er betegnelsen for en serie af forskellige dioder, der kan udsende lys. Selve dioden udsender lys af én bølgelængde, men man anvender blå og ultraviolette lysdioder med et lag fluorescerende stoffer ligesom i sparepærerne. Forskellige blandinger af disse stoffer giver forskellige spektralfordelinger, f.eks. "varm hvid". Spektrene er kontinuerte, men man kan i en del tilfælde også finde den oprindelige spektrallinie i lyset.

Der findes også LED-pærer, hvor lyset udsendes fra tre forskellige lysdioder med hver sin farve, nemlig rød, grøn og blå. Ved passende blandingsforhold ser de hvide ud, men spektret er et liniespektrum med tre linier. Det giver en dårlig farvegengivelser, så denne type pærer bruges ikke meget.


Skriv et svar til: LED-pære hvilket spektrum?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.