Kemi

Beregn hvor lang tid det vil tage at koge kartofler i Denver. HJÆLPP!

03. november 2019 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Hej jeg har vedhæftet opgaven. Jeg ved ikke hvilken formel der skal bruges i denne opgave. Kan i hjælpe. Jeg har konstanten og jeg har [A], samt temperaturen. Jeg tænkte på at isolere et t, men der er ikke et t nogle steder i de formler som jeg har kigget på. Jeg har også aktiveringsenergien

Vedhæftet fil: hviken formel.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2019 af Kap1D

Har du hele opgaven?


Svar #2
03. november 2019 af Amalie1234324

Hastgihedskonstanten i opg 1 fik jeg til 0,230


Svar #3
03. november 2019 af Amalie1234324

opgaven

Vedhæftet fil:kartofler.PNG

Svar #4
03. november 2019 af Amalie1234324

i opg 2 har jeg fået aktiveringsnergien til 83,14 kJ/mol

Vedhæftet fil:svar til opg 2.PNG

Svar #5
03. november 2019 af Amalie1234324

Så er det opgave 3 jeg ikke kan finde ud af. Har du nogen ideer til hvordan jeg finder formlen til opg 3. Jeg har brugt mange timer på denne opgave, og det lader ikke til at nogen kan finde ud af det i min omgangskreds


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. november 2019 af janhaa

har du prøvd van 't Hoff equation eller 
Clausius–Clapeyron relation


Svar #7
03. november 2019 af Amalie1234324

nej, men der indgår aktiveringsenergien ikke, og jeg skal vel bruge den for ellers ville de ikke have skrevet det i opgaven


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. november 2019 af Kap1D

Hvis jeg har forstået opgaven korrekt, skal der bare regnes baglæns, brug først Arrhenius ligning til at finde hastighedskonstanten for de nye betingelser:

k=10^{11}e^{-\dfrac{83137.63}{8.314\cdot 368.15}}=0.1598

Herefter bruges hastighedsudtrykket for en reakation af første orden til at finde tiden hvortil en kartoffel er kogt (Ved brug af samme mærkelige definition som de har brugt i opgaven, nemlig at 99% af kartofflen er reageret). Der fås

0.01=e^{-0.1598\cdot t}\Rightarrow t=28.82

Det tager altså 28.82 minutter at koge en kartoffel i Denver.


Brugbart svar (1)

Svar #9
03. november 2019 af Kap1D

Det med trykket og højden elevationen er vist bare til at forvirre


Svar #10
03. november 2019 af Amalie1234324

Okey, det giver god mening. Tusind tak, og må du fortsætte en god eften :)


Svar #11
03. november 2019 af Amalie1234324

men hvorfor har du skrevet 0,01. Skal der ikke stå 1, da det er 1 procent der er ureageret


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. november 2019 af Kap1D

Præcis 1% = 0.01


Svar #13
03. november 2019 af Amalie1234324

Nårrhh ja tusind tak


Skriv et svar til: Beregn hvor lang tid det vil tage at koge kartofler i Denver. HJÆLPP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.