Fysik

Kernefysik - Opgaver (hjælp!!)

18. november 2019 af Matematik10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej venner

Sidder med to fysik opgaver, som jeg ikke helt ved hvordan jeg skal regne ud. Og derfor ville jeg hører, om i kunne hjælpe mig, ved at vise hvilke formler jeg skulle bruge, og samt indtaste værdierne ind. 

Jeg ved f.eks. at svaret skal give 8 kBq i opgave 2, men ved ikke helt hvilken formel jeg skal bruge. 

1)

I en radioaktiv kilde er der til at begynde med N0 kerner Cs-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år. Hvor mange Cs-137-kerner vil der være tilbage efter 120 år.

2)

Et radioaktivt præparat har aktiviteten 64 kBq.

To timer senere er aktiviteten 16 kBq. Hvor stor vil aktiviteten være efter yderligere en time?

Tak på forhånd :) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2019 af janhaa

1) igjen:\\ N=N_o*(1/2)^{120/30}=N_o/16

2)

igjen:\\ N(2\,t)=64*(1/2)^{2}=16\\ N(3t)=64*(1/2)^3=8


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2019 af Sveppalyf (Slettet)

1)

Halveringstiden er 30 år. Efter 120 år vil antallet af kerner derfor være halveret 4 gange (da 30 går op i 120 fire gange). Så vi har

N(120 år) = N0 * (½)4 = N0/16

2)

På to timer er aktiviteten reduceret til 1/4. Aktiviteten bliver derfor halveret hver time (det passer med at ½ * ½ = 1/4). Efter yderligere én time vil aktiviteten så være faldet til ½ * 16 kBq = 8 kBq.


Svar #3
18. november 2019 af Matematik10 (Slettet)

Så 

1) N(120 år) = 137 * (½)4 = 8.56 kerner

Kan de passe? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
18. november 2019 af mathon

eller noteret

                           \small \begin{array}{lllll} 1)&N(0+n\cdot T_{\frac{1}{2}})=\left (\frac{1}{2} \right )^n\cdot N_0\\\\ &N(0+4\cdot T_{\frac{1}{2}})=\left (\frac{1}{2} \right )^4\cdot N_0=\frac{1}{16}\cdot N_0\\\\ &N(120)=\frac{1}{16}\cdot N_0\\\\\\\\ 2)&A(t)=A_0\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{t}{T_{\frac{1}{2}}}}\\\\ &A(\mathbf{{\color{Red} 2}})=64\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{2}{T_{\frac{1}{2}}}} =16\\\\ &\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{2}{T_{\frac{1}{2}}}}=\frac{16}{64}=\left ( \frac{1}{2}\right )^2 \\\\ &\frac{2}{T_{\frac{1}{2}}}=2\\\\ &T_{\frac{1}{2}}=1\\\\ &A(t)=64\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{t}\\\\ &A(\mathbf{{\color{Red} 3}})=64\cdot\left ( \frac{1}{2} \right )^{3}=64\cdot \frac{1}{8}=8 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Så 

1) N(120 år) = 137 * (½)4 = 8.56 kerner

Kan de passe? 

Stoffet hedder Cæsium-137, dvs. at det er den isotop som har 137 nukleoner i sin kerne. Dette betyder ikke at der er 137 kerner i den betragtede kilde. (Der vil være mange mange milliarder kerner i en ganske lille kilde.) Der står bare i opgaven at der er N0 til at starte med, så svaret skal bare være N0/16.


Skriv et svar til: Kernefysik - Opgaver (hjælp!!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.