Biologi

Hvorfor bruger man gødning i landbruget?

03. december 2019 af Eb0 - Niveau: 8. klasse

Jeg kunne godt bruge hjælp til at finde ud af hvorfor man bruger gødning.

Hvis i kender noget til det eller kender en hjemmeside må i gerne hjælpe:)

Tak på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2019 af Eksperimentalfysikeren

De planter, man dyrker optager forskellige stoffer fra jorden. Hvis markerne ikke var dyrkede, ville planterne på et tidspunkt dø og blive nedbrudt og derved levere stofferne tilbage til jorden.

I landbruget høstes planterne og bruges til mad til menesker eller foder til husdyrene. Derved fjernes de fra markerne. Når de senere nedbrydes afgiver de godt nok stofferne igen, men de kommer ikke direkte tilbage til markerne. Derfor kan der blive mangel på disse stoffer i jorden på markerne. Det retter man op på ved at gøde markerne. Man bruger dels husdyrgødning, der indholder en del af de stoffer, der er fjernet fra markerne, og dels gødning, der er produceret mere eller mindre kunstigt. Kvælstof fra luften kan bindes i f.eks. amoniak, som man kan pumpe ned i jorden, hvor det oplyses i vandet i jorden. Man kan også benytte kvælstofholdige mineraler, der findes i visse miner.

Fosfor hentes fra fosfatminer.

Nogle af disse stoffer gennemgår forskellige kemise processer, inden de kan bruges som gødning. Derfor omtales denne form for gødning som kunstgødning.


Skriv et svar til: Hvorfor bruger man gødning i landbruget?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.