Fysik

beskrivelse af alfa-, beta- og gammastråling

27. december 2019 af pebernød002 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal beskrive alfa-, beta- og gammastråling.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. december 2019 af mathon

                  \small \begin{array}{llll}\textup{Forslag:}\\ &\textup{Hvad best\aa r de tre str\aa lingstyper af?} \\\\&\textup{Hvordan dannes de?} \\\\&\textup{Energiforskelligheden/ioniseringsevnen} \\\\&\textup{Forskel i gennemtr\ae ngelighed/farlighed} \\\\&\textup{Statistisk beskrivelse af henfaldet} \\\\&\textup{Halveringstid} \\\\&\textup{Evt. C-14 datering} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. december 2019 af Eksperimentalfysikeren

Afbøjning i magnetfelt.

Eksempler på radioaktive isotoper.

Henfaldsrækker, radon


Svar #3
28. december 2019 af pebernød002 (Slettet)

Tak for svar, men hvordan virker carbon 12 og carbon 14 datering. Er det alle radioaktive stoffer der henfalder alfa, beta og gamma, eller har været radioaktiv stof en bestemt kilde de udsender.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. december 2019 af Eksperimentalfysikeren

Det er stoffet, der er kilden.

Den strålingstype, der udsendes, afhænger af, hvilken isotop, der er tale om.

Du kan se nogle eksempler i form af 4 henfaldskæder på siden:

https://da.wikipedia.org/wiki/Henfaldsk%C3%A6de#/media/Fil:Radioactive_decay_chains_diagram.svghttps://da.wikipedia.org/wiki/Henfaldsk%C3%A6de#/media/Fil:Radioactive_decay_chains_diagram.svg

Radiumkæden starter med Uran 238, der udsender en alfapartikkel og bliver til Thorium 234. Denne udsender en betapartikkel og bliver til Protactinium 234, som udsender endnu en betapartikkel og bliver til Uran 234. Denne udsender en ny alfapartikkel og bliver til Thorium 230 osv. Kæden slutter med Bly 206.

En alfapartikkel er en Heliumkerne bestående af 2 protroner og 2 neutroner. Derfor falder massetallet med 4, nor der udsendes en alfapartikkel. Samtidig falder atomnummeret, der er antallet af protroner i kernen, med 2, fordi alfapartiklen indeholder 2 protroner.

En betapartikkel er en elektron. Den udsendes ved at en neutron omdannes til en protron, en elektron og en antineutrino. Den sidste er svær at detektere, så den ser du ikke noget til. Når der dannes en ny protron, stiger atomnummeret med 1.

Kulstof 14 er betaaktivt og omdannes til kvælstof 14.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. december 2019 af mathon

C-14 metoden
er baseret på et konstant forhold mellem C-14 og C-12 i atmosfæren gennem alle de tilbageregnede år og dermed en konstant mængde strålingsaktivt C-14 i knoglerne på den organisme, hvis alder man ønsker at bestemme, indtil dødens indtræden.

Strålingsaktiviteten fra et nyslagtet dyr er 15.3 pr gram carbon pr minut.
Heraf haves:
                           \small \small \small \begin{array}{lllll}&A=A_0\cdot e^{-kt}\\\\&e^{kt}=\frac{A_0}{A}\\\\&\ln\left ( e^{kt} \right )=\ln\left ( \frac{A_0}{A} \right )\\\\&k\cdot t=\ln\left ( \frac{A_0}{A} \right )\\\\&t=\frac{1}{k}\cdot \ln\left ( \frac{A_0}{A} \right )\\\\&t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln(10)\cdot \log\left ( \frac{A_0}{A} \right )\\\\&t=\left (19035\textup{ \aa r} \right )\cdot \log\left ( \frac{15.3}{A} \right )\\\\\textup{dvs}&t\approx \left (19000\textup{ \aa r} \right )\cdot \log\left ( \frac{15.3}{A} \right )\pm \textup{ usikkerheden og }t_{alder}<30000\; \textup{\aa r} \end{array}


Skriv et svar til: beskrivelse af alfa-, beta- og gammastråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.