Kemi

pH 7

16. januar 2020 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Er koncentration af H+ eller OH- altid 10^-7 ved pH 7?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Ved pH=7 er koncentrationen af H3O+ altid 10-7 M. Det følger direkte af definitionenen på pH:

pH = -log([H3O+])

pH er bare en lidt anden måde at udtrykke [H3O+] på. At sige at pH = 7 er matematisk det samme som at sige [H3O+] = 10-7 M.

På samme måde vil du også altid have at [OH-] = 10-7M ved pOH = 7.

Du kan dog ikke altid være sikker på at når pH=7, at så er pOH også 7.

Vi er vandt til at bruge at

pH + pOH = 14

Dette gælder dog kun ved 25o.

Formlen kommer af at for reaktionen

H2O + H2O ⇔ H3O+ + OH-

gælder der

Kw = [H3O+] * [OH-] = 1,00*10-14 M2 , ved 25o

Men ved andre temperaturer kan Kw have en anden værdi, og derfor vil summen af pH og pOH ikke være 14.

Så hvis du for eksempel har kogende vand med pH=7, så vil [H3O+] være 10-7M, men du kan ikke være sikker på at pOH=7, og derfor er [OH-] heller ikke nødvendigvis 10-7M.


Skriv et svar til: pH 7

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.