Kemi

Forstår ikke hvordan jeg skal anvende volumener

25. januar 2020 af Minniei (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har vedhæftet beskrivelsen til en opgave. Opgaven siger: Bereregn indholdet af antimon i f. Angiv resultatet i mg Sb pr. L vandprøve.

Jeg er nået frem til, at jeg kan indsætte A=0,573 i funktionsudtrykket, og så isolere c(Sb).

Så får jeg: 

c(Sb)=0,007764 mM

Jeg ved at M(Sb)=121,8 g/mol

Dermed kan stofmængdekoncentrationen omregnes til koncentration i mg/L ved:

c(Sb)*M=0,946 mg/L

Herfra forstår jeg ikke, hvordan jeg skal beregne koncentrationen pr L. vandprøve og bruge min viden om at vandfasen havde et volumen på 250 mL og at trichlormethan er 10 mL. Så Sb har bevæget sig fra 250 mL vand til 10 mL trichlormethan i forsøget, men jeg forstår ikke, hvordan jeg kan bruge det og hvorfor.

Jeg håber, at en venlig sjæl vil forklare det.

Vedhæftet fil: volumenspørgsmål.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2020 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2020 af mathon

                 \small \begin{array}{lllll}&A=73.671\cdot c(Sb)+0.01\\\\&0.573=73.671\cdot c(Sb)+0.01\\\\&\textup{solve}(0.573=73.671\cdot c+0.001,c) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2020 af Soeffi


Svar #4
26. januar 2020 af Minniei (Slettet)

@mathon Det er også det jeg har gjort.

@Soeffi Mit spørgsmål er hvorfor, man skal anvende volumenerne som man skal. Er der en forklaring? er det fordi, at der findes 0,007764mM pr. 10 mL?? pr 250 mL??


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. januar 2020 af mathon

#4

Under antagelse af, at al antimonen bindes i det gule farvestof
haves:
                \small \small \begin{array}{llll}&c(Sb)=7.764\; \frac{mmol}{mL}\textup{ i 10 mL trichlormethan}\\\textup{dvs}\\&n(Sb)=V\cdot c=\left ( 10\; mL \right )\cdot \left (7.764\; \frac{mmol}{mL} \right )=77.64\; mmol\\\\\textup{denne stofm\ae ngde}&\textup{var oprindelig fordelt i 250 mL vandpr\o ve}\\\textup{dvs}\\&c(Sb)_{\textup{i vandpr\o ve}}=\frac{77.64\; mmol}{250\; mL}=0.31056\; \frac{mmol}{mL}=0.31\; M \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. januar 2020 af Soeffi

#4...@Soeffi Mit spørgsmål er hvorfor, man skal anvende volumenerne som man skal...

Man skal finde masse-koncentrationen af Sb i vandfase (Cm,v). Den overordnede fremgangsmåde er: 
1) Antag at stofmængden af Sb er den samme i vandfase som i organisk fase (kaldes henholdsvis nv og no).
2) Beregn stofmængde-koncentrationen af Sb i organisk fase (Co) ud fra absorbansen (A).
3) Omregn stofmængde-koncentration til masse-koncentration.
(I det følgende henviser indeks v til vandfase og indeks o til organisk fase.) 

Ad 1): nv = no ⇒ Cv·Vv = Co·Vo ⇒ Cv = Co·Vo/Vv
Ad 2): A = 73,671·Co + 0,001 ⇒ A = Co = (A - 0,001)/73,671.
           Sammenlagt giver 1+2): Cv = Co·Vo/Vv = ((A - 0,001)/73,671 mmol/L)·Vo/Vv
Ad 3): Masse-koncentration er lig med stofmængde-koncentration gange molmasse af Sb (M).
           Det giver: Cm,v = Cv·M = M·((A - 0,001)/73,671 mmol/L)·Vo/Vv. Indsættes tallene får man:
           Cm,v = (121,76 g/mol)·((0,573 - 0,001)/73,671 mmol/L)·(0,010 L)/(0,250 L) = 0,037815 mg/l.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2020 af Soeffi

#6...Ad 2): A = 73,671·Co + 0,001 ⇒  Co = (A - 0,001)/73,671.

Skriv et svar til: Forstår ikke hvordan jeg skal anvende volumener

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.