Matematik

Matematik - valg i Danmark

30. januar 2020 af annonym368 (Slettet) - Niveau: 7. klasse
Ville i gerne hjælpe mig med denne opg?:)
Og forklare det tydeligt???
Og det er bare alle opgaver:)))
-TAK
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
31. januar 2020 af LazyJones

1. Aflæs for hvert af partierne: Procentsatsen for 2019-søjlen (enhed: procent), og forskellen på de to søjler (her vil der blive tale om "procentpoint" som enhed, ikke "procent".)

2. Her kommer forskellen på de to ovenfor nævnte enheder til af have en konsekvens. Du kan udregne forskellen på de to undersøgelser på to måder:

2a. Procentpoint: 21% - 11% = 10 procentpoint (IKKE "procent").

2b. Procent: Forskel/oprindelige*100 = 10/21*100 ≈ 47,6 %

Martin har altså ret, for han har helt korrekt beregnet (og afrundet) i procent, hvorimod Carl har beregnet i procentpoint, men påstår at få et resultat i enheden "procent".

3. Hvis partierne skulle have et antal mandater, der var proportionelt (samme forhold) med stemmeprocenterne, ville de alle få den procentdel af mandaterne, som de fik af stemmerne.

Socialdemokratiet fik 29,8% af stemmerne. 29,8% af de 175 mandater ville give: 29,8/100*175 = 52,15. At de får 53 mandater tyder på en anden måde at tildele mandater, end en proportionel fordeling.

SF ville på samme proportionelle måde med 12% af stemmerne stå til at få: 12/100*175 = 21 mandater.

Bemærk: SF fik ikke præcis 12% af stemmerne, så du skal lige rette i udregningen efter en præcis aflæsning af deres stemmetal.

4. 85% af 4,5 millioner mennesker har stemt = 85 / 100 * 4 500 000 = 3 825 000 stemmer.

Aflæs de to procentsatser for DF, og find det antal stemmer de svarer til. Træk dem fra hinanden.


Skriv et svar til: Matematik - valg i Danmark

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.