Kemi

Teoretisk udbytte - mængdeberegning

24. april 2020 af bt20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har fået givet en reaktion

Tropin + Benzhydrylchlorid --> Benztroping + HCl

Udover det er det opløst at 

Tropin M = 141,212 g/mol og m = 1,20 g

Benzhydrylchlord M = 202,681 g/mol og m = 1,14 g/mL · 1,80 mL = 2,05 g

Benztropin M = 307,429 g/mol

Herfra skal jeg bevise at tropin er den begræsende faktor og det gør jeg ved at beregne stofmængden for de to stoffer Troping og Benzhydrylchlorid, hvorefter jeg ser at Tropin har den mindste stofmængde på 0,008498 mol.

Nu bedes jeg så om at beregne udbytteprocenten af benztropin som har et praktisk udbytte på 1,43. 

For at gøre dette skal jeg have fat på det teoretiske udbytte af Benztropin og her er jeg på bar bund.

Der oplyses intet om HCl i opgaven. 

Er der nogen som har forstand på mængdeberegning og det teoretiske udbytte af benztropin i denne reaktion?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. april 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Du kan se på reaktionsligningen at der bliver danner et mol benztropin for hvert mol tropin. Der bliver altså dannet 0,008498 mol benztropin. Dette har massen

mbenztropin = 0,008498 mol * 307,429 g/mol = 2,61 g

I praksis bliver der så kun dannet 1,43 g hvilket svarer til en udbytteprocent på

1,43g / 2,61g = 0,547 = 54,7%


Skriv et svar til: Teoretisk udbytte - mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.