Matematik

Brug for hjælp til forståelse og udregnelse af forskrifts bestemmelse med graf

27. april 2020 af ISwallowYoPapa - Niveau: B-niveau

Man har registreret verdensrekorder for skihop siden 1808, hvor en nordmand hoppede 9,5 meter. Siden er rekorden blevet slået mange gange.

Filen Hoplængde viser verdensrekorder i perioden 1879 - 2017.
 

f) Indtegn data i et koordinatsystem.


Hoplængden L måles i meter, og tiden t måles i år efter 1879.

En model for sammenhængen mellem L og t, kan beskrives ved en funktion l.
 

g) Bestem en forskrift for l.


Modellen bestemt i g) indeholder et antal parametre.
 

h) Forklar betydningen af disse parametre.

i) Hvornår kan man forvente, at rekorden vil runde 270 m ifølge modellen?

j) Er det realistisk at benytte modellen for det længste hop i 1808? Svaret skal begrundes både grafisk og ved beregning.


Jeg har allerede lavet F men jeg har virkelig brug for hjælp til G


 

Vedhæftet fil: meter skihop rekord.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2020 af peter lind

Brug regression på de data, hvis du ikke allerede har gjort det


Svar #3
27. april 2020 af ISwallowYoPapa

jeg har brugt en linær regressions linje

Vedhæftet fil:meter skihop rekord.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2020 af AMelev

Den skulle du da have lagt op i det første billede. Du har jo fået modellen via regressionen.
l(t) = 1.7959·t - 3374.5
 

Er alle dine problemer løst nu? Ellers må du vende tilbage.

Måske kunne en eksponentiel sammenhæng også være i spil. Det kunne du jo overveje.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2020 af ringstedLC

g) Forskriften står jo lige midt i diagrammet.


Svar #6
27. april 2020 af ISwallowYoPapa

mange tak men kan jeg godt lige fået foklaret betydningen med parametrene ved det ikke helt 

undskyld for at jeg lyder virkelig dum har bare siddet oppe hele natten med lektier


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2020 af ringstedLC

#6: Parametre ≈ konstanter


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2020 af AMelev

Ups! Jeg havde ikke nærlæst. Undskyld!
Hoplængden L måles i meter, og tiden t måles i år efter 1879.
Der er nu to muligheder
1) Du laver en ny t-liste "Årstal - 1879" og en ny regression over (x,L)
2) Du har fra regressionen f(x) = y = 1.7959·x - 3374.5, hvor x = Årstal, og t = x - 1879 ⇔ t = x + 1879
og så tilpasser du funktionen ved at sætte x ind i y: l(t) = 1.7959·(t + 1879) - 3374.5 = .... 

En lineær model er nok ikke så god, da det giver en negativ længde på et hop, men det er lidt svært at vurdere, når vi ikke har data.
Kan du ikke lige uploade dem.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Har samme opgave. her er dataen


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. april 2020 af AMelev

Den lineære model er den bedste, så hold fast i den.

Med korrektionen for t = Antal år efter 1879 og med l(t) = længde/m fås
l(t) = 1.7959·x + 0.
Parameteren b = 0 angiver, at verdenrekorden for skihop iflg. modellen var 0 meter i 1879.
Hældningskoefficienten a = 1.7959 angiver, at rekorden siden da er steget med 1.8 meter om året iflg. modellen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Har du styr på opgave i og j?


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Og ifl modellen i år 1879 var hoppet da 20meter ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. april 2020 af peter lind

Nej. Hvis du sætter x = 1879 eller 0 i den korrigerede model får du 0 m


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. april 2020 af AMelev

#13 Læs de svar, der gives, omhyggeligt.
 

#10
Parameteren b = 0 angiver, at verdenrekorden for skihop iflg. modellen var 0 meter i 1879.

 #12

i) Løs ligningen l(t) = 270 mht. t.

j) Kan du ikke selv svare på det? 1808 er 71 år før 1879, så t = -71. Hvilke resultater giver det for verdensrekorden?


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Kan du  uddybe i og j lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. april 2020 af AMelev

Du har en forskrift for l(t).
i) Ved du ikke, hvordan du løser en ligning?
j) Ved du ikke, hvordan du bestemmer en funktionsværdi ved beregning og ved grafisk aflæsning?


Brugbart svar (0)

Svar #18
28. april 2020 af christensen19 (Slettet)

Er bare en smule forvirret, så det ville være ret med hjælp ja

Brugbart svar (0)

Svar #19
29. april 2020 af AMelev

i) l(t) = 270 ⇔ 1.7959·x + 0 = 270 ⇔ x = ....
x = antal år efter 1879, så iflg. modellen vil verdensrekorden i skihop være 270 m i år ......

j) l(-71) = .....


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. maj 2020 af sila96

i opgave h) skal man så forklar disse parametrene y=1,7959x+3374,5?


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.