Matematik

Opgave med stationært punkt

17. maj 2020 af Hellefriss2 - Niveau: A-niveau

Opgaveformulering:

En funktion f er givet ved:

f(x,y)=2y^3-3x^2+k*y+18+16

hvor k er en konstant og det oplyses, at P(3,2,f(3,2)) er et stationært punkt for f.

a) Bestem konstanten k.

b) Bestem arten af det stationære punkt P.

Udnyt i første omgang, at der er tale om et stationært punkt – det kommer der to ligninger ud af

Ps. i denne opgave må man gerne bruge hjælpemidler.

Håber at der er nogle som kan hjælpe og god dag.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2020 af peter lind

se formel 197 side 34 i din formelsamling


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2020 af jamenhalløjsa

a)

For at punktet er et stationært punkt, skal det gælde, at 

f'x(x,y)=0 og f'y(x,y)=0

du skal derfor først differentierer f(x,y) med hensyn til x og derefter med hensyn til y og så løse ligningen:

f'x(x,y)=0 and f'y(x,y)=0 for k

b)

For at bestemme arten, kan du enten tegne grafen for f(x,y) eller finde denne på en liidt besværgelig måde. (skriver lige om måden i en ny kommenta, for det tager lidt tid at forklare) :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. maj 2020 af jamenhalløjsa

b)

For at bestemme arten, skal du gøre brug af formlen:

r*t-s^2

Her er r = f''xx(x,y), s = f''xy(x,y) og  t = f''yy(x,y)

(de er dobbeltafledte)

Derefter sætter du r, t og s ind i formlen og beregner. Derefter gælder det så, at

når r*t-s^2>0 og r>0, så er det et lokalt minimum

når r*t-s^2>0 og r<0, har f et lokalt maksimum

når r*t-s^2<0 og r>0 så er det et saddelpunkt

når r*t-s^2=0, så kan man ikke rigtigt sige noget om punktet

:)


Skriv et svar til: Opgave med stationært punkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.