Fysik

Rød kæmpe (solen)

28. juni 2020 af Sodiom - Niveau: B-niveau

Hej med jer,

Jeg er simpelthen stødt på en opgave i fysik som jeg har svært ved at finde ud af. Jeg håber, at I er friske på at hjælpe mig på rette vej?

Opgaven er vedhæftet som billede.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juni 2020 af ringstedLC

a) Afstand fra Solens centrum til Jordens "bagside":

\begin{align*} s &= 1\,AE+d_{J.}+r_{S.} \\ r_{S.} &= \frac{d_{S.}}{2} \\ r_{S.,\;r\o d} &= 200\cdot r_{S.}\overset{?}{>}s \end{align*}

b) Solarkonstanten kS. er intensiteten af en "sol" med radius = 1 AE + rS.

Den udstråler effekten L:

\begin{align*} L &= k_{S.}\cdot 4\,\pi \cdot\left ({1\,AE+r_{S.}} \right )^2\end{align*}


Svar #2
28. juni 2020 af Sodiom

Ville det være rigtigt udregnet, hvis jeg får dette resultat:

L=9,6698*1015


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

Solens radius skal ikke adderes. Den astronomiske enhed måles fra solens centrum.

Se f.eks.: https://denstoredanske.lex.dk/astronomisk_enhed?utm_source=denstoredanske.dk&utm_medium=redirectFromGoogle&utm_campaign=DSDredirect


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

#2 Det er for lille. Vis, hvordan du har regnet det ud.


Brugbart svar (1)

Svar #5
28. juni 2020 af ringstedLC

#2: Du glemmer AE og omregning til meter:

\begin{align*} 1\,AE=150\cdot 10^6\text{\,km} &= 150\cdot 10^9\text{\,m} \\ r_{S.}=\tfrac{1.5}{2}\cdot 10^6 \text{\,km} &= 0.75\cdot 10^9\text{\,m} \\ L &= 1368\cdot 4\, \pi\cdot (150\cdot 10^9+0.75\cdot 10^9)^2 \\ &= 1368\cdot 4\, \pi\cdot 150.75^2\cdot 10^{18}\;\left ( \frac{W}{m^2}\cdot m^2=W \right ) \\ L &\approx 3.91\cdot 10^{26}\text{ W} \end{align*}

Luminositet (Wikipedia): 3.827 · 1026 J s-1 (W)


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

#5. Solens radius skal ikke lægges til. AE regnes fra solens centrum, ikke fra dens overflade. Det  Korrekte svar er 3,87*1026W. "Den store danske": luminositet (udstrålet effekt) 3,846·1026 W.


Skriv et svar til: Rød kæmpe (solen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.