Matematik

Hvordan sætter jeg udenfor parentes?

30. juni 2020 af TheMathNerd (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej SP

Jeg vil gerne vide hvordan man kan sætte:

3c2-12ca

udenfor parentes

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. juni 2020 af Eksperimentalfysikeren

Du skal se, om der er en fælles faktor i 3c2 og 12ca. Da 12 kan skrives som 3*4, optræder 3 som faktor i begge led. 3 kan derfor sætte udenfor en parentes: 3c2-12ca = 3c2-3*4ca = 3*(c2-4ca). c er en fælles faktor for de to led, så c kan også sættes udenfor parentesen: 3*(c2-4ca) = 3c*(c-4a). Der er ikke flere fælles faktorer, så processen stopper her.

Man behøver ikke, at gøre det i to trin. Man kan godt starte med at observere, at 3c går op i begge led også sætte denne faktor udenfor parentesen. Det er noget hurtigere, men kræver lidt mere overblik.


Brugbart svar (2)

Svar #2
01. juli 2020 af PeterValberg

3c^2-12ca={\color{Red} 3\cdot c}\cdot c-4\cdot{\color{Red} 3\cdot c}\cdot a={\color{Red} 3c}(c-4a)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Hvordan sætter jeg udenfor parentes?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.