Kemi

Kemi A eksamenssæt juni 2010 - pufferopløsning

12. august 2020 af sofiekamp - Niveau: A-niveau

Hejsa derude

Jeg kan ikke finde ud af at løse opgave 2c i opgavesættet fra Kemi A-eksamen i juni 2010. Jeg er med på, at jeg skal bruge pufferligningen, men jeg forstår ikke helt hvordan, da jeg ikke har fået oplyst nogle tal på den korresponderende base. Det er nok bare mig, der har misforstået noget, men opgaven lyder således:

En pufferopløsning med pH 4,5 ved 25 °C kan fremstilles ved at blande 100 mL 0,075 M tropinsyreopløsning med en portion 0,100 M natriumhydroxidopløsning.

 c) Beregn volumenet af den portion natriumhydroxid, der skal anvendes til fremstilling af pufferopløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll} pK_s(\textup{tropinsyre})=3.53\\\\& \begin{array}{lllll} pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right )\\\\ 10^{pH-pK_s}=\frac{n_b}{n_s}\\\\ \frac{n_b}{n_s}=10^{4.5-3.53}=9.33\\\\ n_b=9.33\cdot n_s\\\\ V_{b}\cdot \left ( 0.100\; \frac{mmol}{mL} \right )=9.33\cdot \left ( 100\;mL \right )\cdot \left ( 0.075\; \frac{mmol}{mL} \right )\\\\ V_b=9.33\cdot \frac{0.075}{0.1}\cdot \left ( 100\;mL \right )\approx 700\;mL=V_{NaOH} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2020 af mathon

korrektion:

                              \small \begin{array}{lllll} pH=pK_s+\log\left ( \frac{\alpha}{1-\alpha} \right )\quad 0<\alpha<1\\\\ \frac{a}{1-\alpha}=10^{pH-pK_s}=10^{4.5-3.53}=9.33254\\\\ \alpha=0.903218\\\\ n_b=0.903218\cdot \left ( 0.1\;L \right )\cdot \left ( 0.075\;\frac{mol}{L} \right )=0.006774\;mol\\\\ V_b=\frac{0.006774\;mol}{0.100\;\frac{mol}{L}}=0.06774\;L=67.8\;mL\\\\ V_b=V_{NaOH}=67.8\;mL \end{array}


Skriv et svar til: Kemi A eksamenssæt juni 2010 - pufferopløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.