Matematik

Hvilken kvadratsætning handler stykket om

20. august 2020 af UCL (Slettet) - Niveau: B-niveau

(4x-4)=16x^2-16x-16x+16=        16x^2-32x+16

Jeg forstår ikke hvorfor man siger det giver 16x2  , altså (4x-4), er det fordi parentesen skal ganges med hinanden  2 gange?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2020 af PeterValberg

(4x-4)^2=(4x-4)(4x-4)=4x\cdot 4x-4x\cdot 4-4\cdot 4x-4\cdot(-4)=16x^2-32x+16

man multiplicerer to parenteser med hinanden
ved at multiplicere hvert led fra den ene parentes
med hvert led i den anden...

I tilfælde som denne kan en kvadratsætning være en genvej :-)

(a-b)^2=a^2+b^2-2ab

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
21. august 2020 af UCL (Slettet)

Undskyld - men da jeg stadig ikke forstår det som du forklarer bliver jeg nødt til at spørger . Stykket hedder jo (4x-4) men du sætter det i 2 ? Hvorfor . Der er jo ikke 2 parenteser ift hvad jeg forstår : (4x-4)= 16x^2 -16x -16x + 16

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. august 2020 af PeterValberg

#2 Jeg antog, at der skulle stå (4x - 4)2 idet du
     i overskriften selv skriver "...kvadratsætning..."

Hvis der faktisk "bare" står (4x - 4) i din opgave,
så kan det ikke omskrives til 16x2 - 32 x + 16

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
21. august 2020 af UCL (Slettet)

Okay , og rigtig mange tak. Undskyld jeg har taget fejl. Håber du måske vil hjælpe med det sidste.

                            Det er :    (4x-4)^2=(4x-4)(4x-4)=16x^2-16x-16x+16=  16x^2-32x+16.

Men jeg forstår godt din forklaring når vi siger :     (4x-4)• (4x-4)=  men hvordan kan det give 4x•4x - 4x•4 - 4•-4x, er det fordi man skal følge kvadratsætningen i svar #1

man multiplicerer to parenteser med hinanden
ved at multiplicere hvert led fra den ene parentes
med hvert led i den anden...

ok, 4x•4x - 4x•4 - 4•-4x,  ......så hvorfor kommer der  -4•(-4). 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2020 af OliverHviid

(4x-4)²=

(4x-4)(4x-4)=

4x*4x + 4x*(-4) + (-4)*4x + (-4)*(-4)=

16x²-16x-16x+16=

16x²-32x+16

Du kan jo se at leddet -4 indgår i begge parenteser, dvs. (4x-4)(4x-4). Derfor bliver én af udregningerne -4*(-4)


Svar #6
22. august 2020 af UCL (Slettet)

Altså jeg nu kan jeg godt se at -4 og -4 også skal ganges, men jeg har endnu et spørgsmål, hvis man nu skriver det uden parentser så vil det stadig give + 16, er det så nødvendigt at skrive parentes :

(-4)•(-4)


Brugbart svar (2)

Svar #7
22. august 2020 af ringstedLC

#6: Godt, - og ja. Man skriver ikke to regnetegn (+, -, ·, :) lige efter hinanden. Men der må gerne skrives:

\begin{align*} (-4)(-4) &= (-4)\cdot (-4) \\ (4x-4)(4x-4) &= (4x-4)\cdot (4x-4)\end{align*}

som i 2. linje af #5, da intet regnetegn mellem parenteser (og mellem konstanter/variable) skal læses som "gange".


Skriv et svar til: Hvilken kvadratsætning handler stykket om

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.