Matematik

ligning

13. september 2020 af sph24sbs - Niveau: C-niveau

x+3(x-1)+4=8

x+3x-1+4=8

4x-5=8

4x=13

x=4/13

er der nogle fejl???


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2020 af mathon

  Ja.    ...3(x-1)... = ...3x - 3...


Svar #2
13. september 2020 af sph24sbs

forstår ik?


Svar #3
13. september 2020 af sph24sbs

hvor ser du fejlen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. september 2020 af mathon

                       \small \begin{array}{lllll} x+3(x-1)+4=8\\\\ x+(3x-3)+4=8\\\\ x+3x-3+4=8\\\\ 4x+1=8\\\\ 4x=7\\\\ x=\frac{7}{4} \end{array}


Svar #5
13. september 2020 af sph24sbs

kan du beskrive fejlene


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2020 af mathon

                       \small \small \begin{array}{lllll} x+3(x-1)+4=8\\\\ x+(3x-3)+4=8&\textup{her "gangede du forkert ind"}\\\\ x+3x-3+4=8\\\\ 4x+1=8\\\\ 4x=7\\\\ x=\frac{7}{4} \end{array}


Svar #7
13. september 2020 af sph24sbs

er der kun en fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. september 2020 af mathon

...med fejlen i 2. linje bliver resten forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. september 2020 af ringstedLC

Jeg tjekker lige på den måde som du selv gør næste gang:

\begin{align*} \text{Din l\o sning}:x &= \frac{4}{13} \\ x+3\cdot (x-1)+4 &= 8 \\ \frac{4}{13}+3\cdot \left ( \frac{4}{13}-1 \right )+4 &= 8 \\ \frac{4}{13}+\frac{12}{13}-3+4 &= 8 \\ \frac{16}{13}+1 &= 8 \\ 2\frac{3}{13} &= 8 \end{align*}

hvilket jo ikke er rigtigt. Der er altså en fejl mellem første - og sidste linje i din udregning, der består af fem linjer. Nu indsættes i den midterste (linje 3). Hvis den passer, så ligger fejler efter den.

\begin{align*} \text{Din l\o sning}:x &= \frac{4}{13} \\ 4x-5 &= 8 \\ 4\cdot \left ( \frac{4}{13} \right )-5 &= 8 \\ \frac{16}{13}-5 &= 8 \\ \frac{16-5\cdot 13}{13} &= 8 \\ -\frac{49}{13} &= 8 \end{align*}

Da det heller ikke passer, er der ihvertfald en fejl i linje 2. Den finder du. Og et nyt x, der så tjekkes.


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.