Matematik

Værdimængde for funktion

14. september 2020 af Cudex - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Studieportalen , jeg vil gerne vide hvorledes man kan finde billedemængden/værdimængden for denne funktion f(x) = (3*x^2 - x - 2)/(3*x^2 + 12*x + 9), x \epsilon [0,\infty]


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2020 af Capion1

Undersøg f for evt. lokale ekstrema som kan begrænse værdimængden.
Undersøg ligeledes f for grænseværdi når x vokser ud over alle grænser.
Værdimængden er billedet af alle x i definitionsmængden.

En lille skønhedsfejl i definitionsmængden:        \infty[


Svar #2
14. september 2020 af Cudex

#1 

Jeg har udarbejdet dette plot, hvordan kan det aflæses?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2020 af Capion1

Den ser ikke rigtig ud, men er rigtignok voksende i def. mængden.
Tegn (igen) kurven fra x = 0 og et godt stykke frem.
Vi må ikke placere \infty på aksen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2020 af mathon

                 \small \small \small \small \small f{\,}'(x)=\frac{13x^2 + 22x + 5 }{3 \left (x^2+4x+3 \right )^2}\qquad x>0


Svar #5
14. september 2020 af Cudex

jeg brugte maple til at plotte grafen og der kan man putte \infty ind , dette får så grafen til at se sådan ud men skal jeg bare putte måske 1000 istedet for uendelig?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2020 af Capion1

0 ≤ x ≤ 20  er tilstrækkeligt og vil give et godt indtryk af det videre forløb.
Men du skal have beregningerne i orden for at kunne udtale dig om det videre forløb.


Svar #7
14. september 2020 af Cudex

#4 

Skal jeg plotte den f'(x) ind for at kunne finde værdimængden for f?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2020 af Capion1

Nej. Du skal lægge regneapparatet væk og kigge på brøken.
Det er tydeligt, at både tæller og nævner for f '  er positiv, i def.mængden, så funktionen f må være voksende.
Da brøken derved ikke kan blive nul, i def.mængden, kan den ikke have ekstrema.
Hvad sker nu, når x foretager sin rejse mod evigheden?
Kunne det tænkes, at kurven måske vil søge mod et loft?
Det er væsentligt herfor, at for f er x i højeste potens, med koefficient, den samme i tæller og nævner.
Hvad vil vi kunne bruge den oplysning til?


Skriv et svar til: Værdimængde for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.