Matematik

Ligning

23. september 2020 af Antoncolding - Niveau: C-niveau

Linjerne l og m er givet ved ligningerne:

l = 2x-3x=1

m = x+6y=8

Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og m.

Jeg forstår den ikke!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2020 af ringstedLC

Tjek lige, at l er rigtigt opgivet. Eller meget bedre; vedhæft et billede af opgaven.


Svar #2
23. september 2020 af Antoncolding

her er den


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2020 af StoreNord

Gang hele l med 2, og læg ligningerne sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2020 af ringstedLC

Med substitution (erstatning):

\begin{align*} l:2x-3y &= 1 \\ m:x+6y &= 8\Rightarrow x=-6y+8 \\ \text{Inds\ae t i }l:2\cdot (-6y+8)-3y &= 1\Rightarrow y=\;? \end{align*}

Herefter indsættes værdien for y, hvor det er nemmest og x beregnes. Husk at opgive resultatet som et punkt (x,y).

Med lige store koefficienter kan ligningerne lægges sammen eller trækkes fra hinanden, hvor den ene ubekendte derved eliminineres. Her er fratrækning vist:

\begin{align*} l:2x-3y &= 1 \\ (-2)\cdot 2x-(-2)\cdot 3y &= (-2)\cdot 1 \\ \text{I}:-4x+6y &= -2 \\ m:x+6y &= 8 \\ \text{Tr\ae k } m\text{ fra } \text{I}:(-4x-x)+(6y-6y) &= -2-8 \\ -5x+0 &= -10 \\ x &= \;? \end{align*}

Endelig kan skæringen findes geometrisk fx med GeoGebra. Så skal du beskrive, hvad der gøres.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2020 af PeterValberg

#0

Det handler dybest set om, at du kan løse to ligninger med to ubekendte,
hertil findes flere forskellige brugbare metoder.... hvoraf mindst to bør
fremgå af din matematikbog .... har du overvejet at kigge i din bog ?

Se her et eksempel på, hvordan man kan løse to ligninger med to ubekendte < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2020 af StoreNord

#5
Men det er ikke alle, der har gået 10 år i en god dansk skole.


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.