Kemi

Forklaring af måde at bestemme pH-værdien på?

10. oktober 2020 af Minniei (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg stødte på denne måde at bestemme pH-værdien på i en engelsk kemibog, men forstår den ikke helt. Jeg har arbejdet med andre metoder i kemiundervisningen, men forstår ikke denne.

Jeg har forklaret metoden nedenfor, mens jeg har mit spørgsmål. Håber der er en venlig sjæl, der kan forklarer mig principperne, for jeg vil rigtig gerne forstå det.

Hvad er pH efter opløsning af 1 mmol HCl i 1L H2O? Den skal bestemmes.

Vands ionprodukt er givet ved:

[H+]*[OH-]=1x10-14 M2

Her kan [OH-] isoleres:

[OH-]=(1x10-14 M2)/[H+]

I vores reaktion har vi to kilder til protoner:

HCl <--> H+ + Cl-

H2O <--> H+ + OH-

Hvad menes der her?

Dette gør, at vi kan opstille følgende udtryk:

[H+]=[Cl-]+[OH-]

Hvad gør, at dette udtryk er muligt?? Det forstår jeg ikke helt.

Da HCl er en stærk syre, kan vi antage, at den reagerer fuldstændigt, hvorved:

[Cl-]=0,001 M

Nu kan vi opstille et udtryk, hvor H+-koncentrationen er variablen. Den isoleres:

[H+]=0,001M+((1x10-14 M2)/[H+])

<=> [H+] = 0,001 M

pH beregnes:

pH=-log10(0,001M)=3

.

.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2020 af mathon

[H+] fra saltsyren er lig med [Cl-]

[H+] fra vand er lig med [OH-]

[H+]total =  [Cl] + [OH]

[H+]total = 0.001 M + (10-14 M2)/[H+ ]vand

[H+]total ≈ 0.001 M + (10-14 M2)/[H+ ]vand

pH = -log10(0.001) = - log10(10-3) = - (-3) · log10(10) = 3 • 1 = 3


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. oktober 2020 af mathon

rettelse:

[H+] fra saltsyren er lig med [Cl-]

[H+] fra vand er lig med [OH-]

[H+]total =  [Cl] + [OH]

[H+]total = 0.001 M + (10-14 M2)/[H+ ]vand

[H+]total ≈ 0.001 M 

pH = -log10(0.001) = - log10(10-3) = - (-3) · log10(10) = 3 • 1 = 3


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2020 af mathon

   \small \begin{array}{llllll} \textup{Generelt:}\\& \begin{array}{llllll} \textup{I en }c_s\;M&\textup{opl\o sning af en st\ae rk, monohydron syre er }\left [ H_3O^+ \right ]=c_s\textup{ hvis }c_s>10^{-6}\\ \textup{og }\\&\left [ H_3O^+ \right ]=10^{-7}\textup{ hvis }c_s<10^{-8}\\\\\\ \textup{I det }&\textup{mellemliggende omr\aa de kan }\left [ H_3O^+ \right ]\\ \textup{beregnes:}\\& \left [ H_3O^+ \right ]=c_s+\left [ OH^- \right ]\\\\ \textup{da vandets}&\textup{autoprotolyse giver lige s\aa \ mange }H_3O^+\textup{ som }OH^-\\ \textup{Alts\aa :}\\&\left [ H_3O^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]=\left [ H_3O^+ \right ]\cdot\left ( \left [ H_3O^+ \right ]-c_s \right )=K_v\\ \textup{hvoraf}\\&\left [ H_3O^+ \right ]\textup{ kan beregnes.}\\\\ \textup{For}&c_s=10^{-7}\textup{ beregnes }\left [ H_3O^+ \right ]\\ \textup{til}\\&\left [ H_3O^+ \right ]=1.62\cdot 10^{-7}\;M\\ \textup{og}\\& pH=6.8 \end{array}\end{array} 


Svar #4
11. oktober 2020 af Minniei (Slettet)

Hvorfor skriver man H+ nogen steder og H3O+ andre steder? Hvad afgør hvad det er hvad?

Skriv et svar til: Forklaring af måde at bestemme pH-værdien på?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.