Matematik

statistik - kan det konkluderes at 3 ud af 5 er mænd ?

29. oktober 2020 af sandrai - Niveau: B-niveau

Hej 

jeg har denne opgave og jeg ved ikke lige hvordan jeg skal gribe den an. 

hvordan gør jeg med den første? 
 - er det at det viser at 34 mænd og 9 kvinder er kommet til skade i trafikken eller? 

den anden.
hvordan angiver jeg andelen? og er min H0 okay? 

og er der nogen der kan hjælpe med hvordan jeg laver en hypotesetest i wordmat gerne med geogebra? for jeg skal ved lave med 2 punkter på en gang? altså de 34 mænd og de 9 kvinder eller har jeg misforstået det? 

opgaven er vedhæftet 

tak på forhånd :-) 

Vedhæftet fil: Udklip opgave.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2020 af peter lind

Om 3 ud af 5 tiskadekomne er mænd, kan du først sige noget om efter du har udregnet det følgende.

populationen er 43 unge der er kommet til skade i trafikken

H0 hypotesen er 60% af dem der kommer til skade i trafikken blandt de unge er mænd


Svar #3
29. oktober 2020 af sandrai

Hvorfor 60% ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2020 af peter lind

Rettelse til #2  Populationen er personer fra ungdomsuddannelserne

3/5 = 60%


Svar #5
29. oktober 2020 af sandrai

Hvorfor bliver det de 60?

Brugbart svar (1)

Svar #6
02. november 2020 af AMelev

Mit bud:

Populationen er trafikdræbte/-tilskadekomne unge i Holstebro i perioden 2000-2015 (det er dem - og ikke elever på ungdomsuddannelser - der spørges til)

Stikprøve: Trafikdræbte/-tilskadekomne fra ungdomsuddannelserne  i Holstebro i perioden 2000-2015
n = 43, 34 m og 9 k
X = antal trafikdræbte/-tilskadekomne mænd. p = P(mand)
H0: p = 3/5 = 60%, X ~ n(43,60%) under H0

Lav binomialtest i Wordmat: Statistik/sands. > Test (nederst) > Binomialtest. Der bliver du ledt hen til en skabelon i Excel. Indtast
n: 43
Forventet p: 60% (eller 0.6 eller =3/5) Bem. Beregninger i Excel skal starte med =
Observeret p: =34/43 (andelen af mænd i stikprøven) 
Tjek signifikansniveau og testtype og ret evt. Her skal testen være dobbeltsidet.
Så får du bestemt de kritiske værdier som k1 og k2. Det kritiske område er {0,1,...,k1}∪{k2,...,n} og acceptområdet er {k1+1,...,k2-1}
Søjlediagrammet bliver også vist.

Bestem p-værdien = P(X≥34) og sammenlign med % (ikke 5%, som der står i opgaven - selv om det i dette tilfælde ikke er afgørende, men det ville det have været, hvis der i stikprøven havde været 32 mænd i stedet for 34).

NB! Bemærk, at stikprøven ikke er repræsentativ, da den kun har unge med fra ungdomsuddannelser.
 


Svar #7
03. november 2020 af sandrai

AMelev 

jeg har prøvet at taste det ind i excel nu, kan det passe for mig at 

at acceptområdet ligger mellem 15 og 26

k1 imellem 0,1 og 14 

k2 imellm 27-34 


Svar #8
03. november 2020 af sandrai

hov havde tastet forkert 

acceptområdet ligger mellem 19-33

k1 imellem 0,1 18

k2 imellem 33-43


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2020 af AMelev

Læg lige Excelfilen op. Det lyder ikke rigtigt. Er du måske kommet til at sætte stikprøvers størrelse n til 34 i stedet for 43?

Svar #10
03. november 2020 af sandrai

Jeg har sat n= 43

Svar #11
03. november 2020 af sandrai

her 

Vedhæftet fil:to sidet.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #12
04. november 2020 af AMelev

Her ser det rigtigt ud.

Skriv et svar til: statistik - kan det konkluderes at 3 ud af 5 er mænd ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.