Kemi

Problemer med beregning ift. stofmængder og relativ afvigelse

13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der er et eller andet galt med mine beregninger...

Jeg har beregnet den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i 150 mL afbruset cola til 0,007 M.

Jeg skal nu beregne colaens indhold af phosphorsyre angivet i mg H3PO4 pr. liter cola:

Vi siger: c*M=m
Molarmassen for H3PO4 er 97,994 g/mol

0,007 M * 97,994 g/mol * 10-3 g/mg = 0,00069 mg/L

Nu går det så galt...

Opgaven lyder følgende:
Ifølge EU-listen (https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/ Positivilisten.aspx) må phosphorsyreindholdet maksimalt være 1000 mg phosphorsyre pr. liter (kg) cola. Hvor mange procent udgør det målte phosphorsyreindhold af det maksimalt tilladte?

Jeg tænker her at skulle sige:

((målt værdi - tabelværdi)/tabelværdi)*100%
altså:
((0,00069-1000)/1000)*100%=-100%

Hvorfor får jeg -100%?
Hvor går det galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

For at omregne g til mg, skal du gange med 103 og ikke 10-3.

Hvis du vil vide hvor mange % x er af y, skal du bruge formlen:

(x/y)x100% = (686/1000)x100% = 68,6 %

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#1
Hej,

For at omregne g til mg, skal du gange med 103 og ikke 10-3.

/Angel

Det er faktisk min lærer der har skrevet jeg skal gange med 10^-3...
Men selv hvis jeg gange med 10^3 i stedet, så får jeg så -31%... Jeg ved ikke lige hvorfor jeg bliver ved med at få et negativt resultat?

Brugbart svar (1)

Svar #3
13. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Hvis du vil vide hvor mange % x er af y, skal du bruge formlen:

(x/y)x100% = (686/1000)x100% = 68,6 %

(Hvis du bruger din metode, skal du lægge 100% til dit resultat, for at få den rigtige og positive procent, så -31,4% + 100% = 68,6%)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #4
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#3
Hej,

Hvis du vil vide hvor mange % x er af y, skal du bruge formlen:

(x/y)x100% = (686/1000)x100% = 68,6 %

(Hvis du bruger din metode, skal du lægge 100% til dit resultat, for at få den rigtige og positive procent, så -31,4% + 100% = 68,6%)

/Angel

Jeg har lagt 100% til mit resultat i den metode jeg brugte.... Men det gav -31%?
Men tak for hjælpen!:)

Brugbart svar (1)

Svar #5
13. december 2020 af ringstedLC

#0

Jeg tænker her at skulle sige:

((målt værdi - tabelværdi)/tabelværdi)*100%
altså:
((0,00069-1000)/1000)*100%=-100%

Hvorfor får jeg -100%?
Hvor går det galt?

Det gør du fordi 0.00069-1000 ≈ -1000. Du har således fundet "nedsættelsen" i procent af tabelværdien. Jeg skriver "nedsættelsen" fordi udregningen svarer til en opgave om før- og nupris, fx "Hvor mange procent er varen nedsat?". Svar:

\begin{align*} \text{Neds\ae ttelse}_{\%} &= \frac{\left ( \text{Nupris}-\text{F\o rpris} \right )\cdot 100}{\text{F\o rpris}}\,\% \end{align*}

Men du skal svare på: "Hvor mange procent udgør det målte phosphorsyreindhold af det maksimalt tilladte?". Svar:

\begin{align*} \text{M\aa ling}_{\%} &= \frac{\text{M\aa ling}\cdot 100}{\text{Tabelv\ae rdi}}\,\% \\\\ &= \frac{0.00069\cdot 100}{1000}\,\%= \end{align*}

med forbehold for selve beregningen af værdien for "Måling".


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Nej. Du har ganget med 100% :o)

Din metode:

((686-1000)/1000)x100% = -31,4 % (her skal du så lægge 100 til, for at få det rigtige resultat, for du har beregnet hvor mange procent der er tilbage af de 1000, når du har trukket 686 fra, men her ville du normalt have byttet rundt på den målte og tabelværdien (altså sige ((y-x)/y)x100%) for at ende med et positivt resultat hvis det var det tal du ville finde) + 100 = 68,6%

Min metode (som matematisk er den korrekte beskrevet i formelsamlinger når du vil vide hvor mange procent x er af y):

(686/1000)x100% = 68,6%

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #7
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

Haha okay jeg er helt med nu xD Kan da godt se jeg bruger den forkerte formel nu. Tak for at skære det ud i pap!


Svar #8
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

Men.. ved beregning af indholdet af phosphorsyre i cola angivet i mg/L
Skal jeg så gangen med 10-3, som min lærer skriver, eller 103?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Da der går 1000 mg på 1 g, skal du gange med 1000 for at lave gram om til mg, altså 103. Måske din lærer har lagt en fælde ind?

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #10
13. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#9
Hej,

Da der går 1000 mg på 1 g, skal du gange med 1000 for at lave gram om til mg, altså 103. Måske din lærer har lagt en fælde ind?

/Angel

Går ikke ud fra at det er en fælde, da det er vejledende besvarelser til de øvelser og rapporter vi har lavet.;)
Måske en tastefejl så ;)

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. december 2020 af ringstedLC

#0

Vi siger: c*M=m
Molarmassen for H3PO4 er 97,994 g/mol

0,007 M * 97,994 g/mol * 10-3 g/mg = 0,00069 mg/L

#8:

\begin{align*} M\cdot c &= m\;\text{(Masse)} \\ \text{mol}^{-1}\cdot \frac{\text{g}}{\text{mol}} &= \text{g} \\ \text{g}\cdot 10^{-3} &= \text{mg} \\ \end{align*}

#0

Jeg har beregnet den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i 150 mL afbruset cola til 0,007 M.
 

Enheden for stofmængdekonc. er mol/L


Svar #12
14. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#11
#0

Vi siger: c*M=m
Molarmassen for H3PO4 er 97,994 g/mol

0,007 M * 97,994 g/mol * 10-3 g/mg = 0,00069 mg/L


#8:



#0

Jeg har beregnet den formelle stofmængdekoncentration af phosphorsyre i 150 mL afbruset cola til 0,007 M.
 


Enheden for stofmængdekonc. er mol/L


---
Er ikke helt med på hvad du mener?

Brugbart svar (0)

Svar #13
14. december 2020 af mathon

kort i oversigt:

.
           \small \small \begin{array}{llllllll} \textup{antal mol }H_3PO_4\textup{ pr liter:}&n=\left (0.150\;L \right )\cdot \left (0.007\;\frac{mol}{L} \right )&=&0.00105\;mol\\\\ \textup{antal g }H_3PO_4\textup{ pr liter:}&m=\left (0.00105\;mol\ \right )\cdot \left ( 97.994\;\frac{g}{mol} \right )&=&0.102894\;g\\\\ \textup{antal mg }H_3PO_4\textup{ pr liter:}&m=\left ( 0.102894\;g \right )\cdot \left ( 10^3\;\frac{mg}{g} \right )&=&102.894\;mg\\\\ \textup{antal }\%\textup{ af maksimum:}&p=\frac{102.894\;\frac{mg}{L}}{1000\;\frac{mg}{L}}\cdot 100\%&=&10.\,3\% \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #14
14. december 2020 af mathon

korrektion:

           \small \small \begin{array}{llllllll} \textup{antal mol }H_3PO_4\textup{ i 150 mL}\textup{:}&n=\left (0.150\;L \right )\cdot \left (0.007\;\frac{mol}{L} \right )&=&0.00105\;mol\\\\ \textup{antal g }H_3PO_4\textup{ i 150 mL}\textup{:}&m=\left (0.00105\;mol\ \right )\cdot \left ( 97.994\;\frac{g}{mol} \right )&=&0.102894\;g\\\\ \textup{antal mg }H_3PO_4\textup{ i 150 mL}\textup{:}&m=\left ( 0.102894\;g \right )\cdot \left ( 10^3\;\frac{mg}{g} \right )&=&102.894\;mg\\\\ \textup{antal mg }H_3PO_4\textup{ pr. L:}&102.894\;mg\cdot \frac{1000}{150}&=&685.96\;mg \\\\ \textup{antal }\%\textup{ af maksimum:}&p=\frac{685.96\;\frac{mg}{L}}{1000\;\frac{mg}{L}}\cdot 100\% &=& 68.6\% \end{array}


Skriv et svar til: Problemer med beregning ift. stofmængder og relativ afvigelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.