Fysik

Bestem jordens alder

01. januar 2021 af Planteelsker - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne jordens alder ud fra følgende oplysninger. Jeg ved virkelig ikke hvordan jeg skal gribe opgaven an. 

Uran findes primært som to isotoper: ca. 99,3% er U-238 og ca. 0,7% er U-235. De er begge alfa-radioaktive. 

Halveringstiden for U-238 = 4,468*10^9 år. 

Halveringstiden for U-235 = 7,038*10^8 år. 

Opgaven jeg skal regne lyder: 

Bestem, ud fra antagelsen om at U-235 og U-238 forekom lige hyppigt ved jordens dannelse, alderen af jorden. 

Formlen jeg skal bruge er: N(t) = N(0) (1/2)^t/T1/2

Håber virkelig, at der er en der kan hjælpe :)) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2021 af peter lind

Hvis du kalder halveringsiden for U-238 for T238 og halveringstiden for U-238 til tiden t

U-235 = N0*(½)t/T235
U-238 = N0*(½)t/T238

Hvis du regner forholdet ud mellem dem bliver det

U-235/U-238 = (½)t(1/T235-1/T238) = 0,7/99,3


Svar #2
01. januar 2021 af Planteelsker

Hvad skal jeg så gøre, når jeg har forholdet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2021 af peter lind

Det sidste lighedstegn angiver en ligning i t alene. Den må du så løse enten ved brug af dit CAS værktøj eller ved at tage logaritmen på begge sider af lighedstegnen


Svar #4
01. januar 2021 af Planteelsker

Okay mange tak for hjælpen :)) 


Skriv et svar til: Bestem jordens alder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.