Fysik

Bestemme strømstyrke

17. januar 2021 af yoshi123123 - Niveau: B-niveau

Under en forsigtig acceleration yder elektromotoren en konstant mekansik effekt på 9,0kW. Motoren har en virkningsgrad på 85%.

Find strømstyrken som batteriet skal levere under denne belastning.

(vedhæftet er en tabel med spændinger og strømstyrker)


Svar #1
17. januar 2021 af yoshi123123

Det er forresten en elektrisk bilmotor opgaven har med at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. januar 2021 af ringstedLC

#0:

\begin{align*} U\cdot I=P_{elek.} &= \frac{P_{mek.}\cdot 100}{85} \end{align*}

Læg data ind i et regneark og lav en Pelek. kolonne. Afgør hvad en "forsigtig" acc. kræver af strøm.


Svar #3
17. januar 2021 af yoshi123123

Hvad mener du med at lave en P elek kolonne og hvordan kan jeg udregne strømstyrken ud fra det?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2021 af ringstedLC

Et regneark består af vandrette rækker og lodrette koloner. Til højre for "Polspænding" laver du en kolonne med overskriften Pelek. I dens celler ganges I og U  i rækken. Det giver et overblik over effekten ved forskellige strømme.


Svar #5
17. januar 2021 af yoshi123123

Det har jeg gjort nu, den er vedhæftet. Kan stadig ikke se hvordan det hjælper mig. Hvordan udregner jeg hvilken kombination af U og I giver 85% af 9kW (7.65kw)?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2021 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2021 af ringstedLC

#6 er OK.

#5: Først og fremmest beregnes Pelek. forkert. Hvis der tilføres 7.65 kW til en motor med 85% virk.-grad, kan den jo ikke afgive 9 kW i Pmek.

Når det er på plads omregnes kW til W for sammenligningens skyld. Hvis nu den beregnede effekt passer med en af cellerne i effekt-kolonen, kan strømmen aflæsses i tabellen.

Det gør den så ikke, for det skal jo ikke være for nemt. Lav den bedste (lineær) regression med P-kolonen som x-akse og I-kolonen som y-akse. Det giver I-P graf og model. Bestem så modelværdien af Pelek. Tip: 136 A < I < 157 A.


Svar #8
17. januar 2021 af yoshi123123

Ok jeg forsøger. Tak for hjælpen

Svar #9
18. januar 2021 af yoshi123123

Jeg får det til A=139

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. januar 2021 af ringstedLC

Det er da ihvertfald mellem de to tabelværdier 136 og 157. Min egen beregning gav vist 140 A. Forskellige regressioner kan have små afvigelser. men det spiller ingen rolle. Det afgørende er metoden.


Svar #11
18. januar 2021 af yoshi123123

Yes mange tak for hjælpen??

Skriv et svar til: Bestemme strømstyrke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.