Fysik

bevægelsesenergi/kinetisk energi

31. januar 2021 af gymelev12369 - Niveau: B-niveau

super forvirrende opgave


NB! Vi kommer tilbage til bevægelsesenergi/kinetisk energi senere). I denne opgave skal du bare bruge formlen som er vist i opgaven.
Det hævdes, at man kan smelte en blykugle fra et gevær, ved at skyde den ind i en mur.
? Hvor meget energi skal der til at smelte en blykugle med massen 5,00 g.
Når kuglen er affyret, er al kemisk energi i krudtet omdannet til bevægelsesenergi (kinetisk energi, ). 
Den kinetisk energi kan beregnes vha. formlen:
 
hvor  er kuglens masse i kg og  er kuglens fart i . Enheden af den kinetiske energi bliver .
? Beregn hvor hurtigt kuglen skal bevæge sig hvis al bly skal smelte.


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2021 af janhaa

E_k=0,5mv^2

E_p=mgh


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. januar 2021 af janhaa

need v and E: J


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2021 af ringstedLC

#0: Væn dig lige til at læse, hvad du skriver, så det ikke bliver det rene volapyk her på siden. Din kopierede tekst må ikke indeholde billeder m.m. Billeder må vedhæftes og kan så eventuelt indsættes bagefter.

Endnu nemmere: Skriv en god overskrift (dét har du gjort), skriv lidt om hvordan du vil løse eller har løst noget af opgaven og vedhæft et godt billede af hele opgaven.

Vedhæft også gerne et billede af dine beregninger i et "svar". Der kan kun vedhæftes én fil pr. spørgsmål/svar.


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2021 af ringstedLC

1. Blyet skal først opvarmes fra fx 20º til dets smeltepunkt:

\begin{align*} E_1 &= m_b\cdot \rho _b\cdot \Delta T \end{align*}

For at al blyet smelter, skal der tilføres smeltevarme:

\begin{align*} E_2 &= m_b\cdot L _b \end{align*}

Husk korrekte enheder og læg de to værdier sammen.

2. Når kuglen rammer muren omdannes dens kinetiske energi til varmeenergi:

\begin{align*} E_{kin.}=0.5\,m_b\,v^2 &= E_1+E_2 \\ 0.5\,m_b\,v^2 &= m_b\cdot \rho _b\cdot \Delta T+ m_b\cdot L _b \\ 0.5\,v^2 &= \rho _b\cdot \Delta T+L _b \\ v &= \sqrt{2\cdot \bigl(\rho _b\cdot \Delta T+L _b\bigr)}=\;? \end{align*}s


Skriv et svar til: bevægelsesenergi/kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.