Fysik

Afstanden fra hypocentret

02. februar 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har en opgave som lyder på:

I Jordens skorpe antages en jordskælvsbølge af P-typen at have en hastighed på 7,26 km/s og en af S-typen en hastighed på 4,60 km/s. En seismograf registrerer P-bøl¬gens ankomst 5 min 36 s før S-bølgens.

a) Hvad er afstanden fra seismografen til jord-skælvets hypocentrum?

b) Hvor mange forskellige seismiske stationer er nødvendige for at lokalisere et jord-skælvs hypocentrum?

Jeg har selv et forslag til a) som lyder på at:

afstanden = \frac{(t_{S}-t_{P})}{\frac{1}{v_{S}}-\frac{1}{v_{P}}}

Derved får jeg afstanden fra seismografen til hypocentret til ≈ 4218 km


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2021 af peter lind

Du skal bruge at v = s/t <=> s= v*t så afstanden fra centeret er vP*tP  = vS*tS = vS(tP+96s). Løs denne ligning med hensyn til tP


Svar #2
02. februar 2021 af louisesørensen2

Hvor får du 96s fra?


Svar #3
02. februar 2021 af louisesørensen2

Bemærk venligst vedhæftede, Peter Lind

Hvis d er afstanden fra hypocentret og t_{E} er det tidspunkt hvor bølgeudbredelsen starter i epicentret.


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. februar 2021 af peter lind

#2

96s er en regnefejl fra min side undskyld

det skulle være 5m36s = 336 s

#3

din ligninger linje 2 og linje 3 er forkerte. Hvis du tager forholdet mellem de to ligninger får du

1 = - uS/uP hvilket er klart forkert


Skriv et svar til: Afstanden fra hypocentret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.