Fysik

Gnidningskraft og modsat bevægelsesretning

05. februar 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hej derude,

Et simpelt spørgsmål: Hvordan forstår jeg at gnidningskraftens arbejde er modsat bevægelsesretningen?..

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2021 af mathon

Et arbejde har ingen retning. Det er en talværdi   (i J)


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. februar 2021 af mathon

Men gnidningskraftens retning er modsat bevægelsesretningen.


Svar #3
05. februar 2021 af louisesørensen2

Det var det jeg mente, jeg forstår ikke hvorfor at gnidningskraftens retning er modsat bevægelsesretning.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. februar 2021 af mathon

Hvis den virkede i bevægelsesretningen ville den jo forårsage positiv acceleration og virke fartforøgende.

Gnidningskraften virker altid fartnedsættende, altså negativ acceleration dvs modsat bevægelsesretningen.


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. februar 2021 af mathon

Gnidningskraftens arbejde, når bevægelsens retnings egnes positiv:

                 \small \begin{array}{llll} A_{gnid} =\textbf{F}_{gnid}\cdot \textbf{s}=\textup{F}_{gnid}\cdot \textup{s}\cdot \cos\left ( 180\degree \right )=\textup{F}_{gnid}\cdot \textup{s}\cdot (-1)=- \left (\textup{F}_{gnid}\cdot \textup{s} \right ) \end{array}


 


Skriv et svar til: Gnidningskraft og modsat bevægelsesretning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.