Fysik

hjælp til at beregne tryk i beholder ved temperatur og gas

28. februar 2021 af AGY1 - Niveau: B-niveau

Jeg fået nogle opgaver der siger: 

Jeg er desværre helt blank på hvad jeg skal gøre, så lidt hjælp eller vejledning ville være rart. 

a:

Beregn trykket i en beholder med et volumen på 5,0 L, hvis beholderen indeholder 0,20 mol carbondioxid ved en temperatur på 150 °C. Gassen kan antages at opføre sig som en idealgas. Angiv resultatet i enhederne pascal og atmosfære

b:

Ved hvilken temperatur vil 1,0 mol idealgas have et tryk på 1,0 atm i en beholder på 1,0 L? Angiv svaret i enhederne kelvin og grader celsius.

c:

Lufttrykket i en jumbojet, der flyver i stor højde, er typisk sænket til omkring 75 % af lufttrykket ved jordoverfladen. Trykændringen sker ved konstant temperatur. Beregn hvor meget 1,0 liter luft ved 101,3 kPa fylder, når trykket er sænket til 78,5 kPa.


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2021 af peter lind

Du skal i alle tilfælde bruge gasligningen P*V= n*R*T hvor P er trykket, V er rumfanget, n er antal mol, R er gaskonstanten og T er temperaturen målt i grad kelvin


Svar #2
28. februar 2021 af AGY1

#1

Du skal i alle tilfælde bruge gasligningen P*V= n*R*T hvor P er trykket, V er rumfanget, n er antal mol, R er gaskonstanten og T er temperaturen målt i grad kelvin

Hej Peter. Ja det opdagede jeg efterfølgende men tak ellers.


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2021 af mathon

   \small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}\\& p=\frac{n\cdot R\cdot T}{V}=\frac{\left (0.20\;mol \right )\cdot \left ( 8.31446\;\frac{Nm}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+150) \;K\right )}{0.005\;m^3}=140731\;Pa=1.39\;atm \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. februar 2021 af mathon

   \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{b)}\\& T=\frac{p\cdot V}{n\cdot R}=\frac{\left (1\;atm \right )\cdot \left ( 1\;L \right )}{\left (1\;mol \right )\cdot \left ( 0.082057\;\frac{atm\cdot L}{mol\cdot K} \right )}=12.19\;K= -261.06 \;^{\circ} C\end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2021 af mathon

   \small \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\& p_2\cdot V_2=p_1\cdot V_1\\\\& V_2=\frac{p_1}{p_2}\cdot V_1\\\\\\& V_2=\frac{101.3}{78.5}\cdot \left (1\;L \right )=1.33\;L \end{array}


Svar #6
28. februar 2021 af AGY1

#5

   \small \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\& p_2\cdot V_2=p_1\cdot V_1\\\\& V_2=\frac{p_1}{p_2}\cdot V_1\\\\\\& V_2=\frac{101.3}{78.5}\cdot \left (1\;L \right )=1.33\;L \end{array}

Hej Mathon.

hvad hedder den formel du bruger her? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. februar 2021 af mathon

Boyle-Mariottes Lov


Skriv et svar til: hjælp til at beregne tryk i beholder ved temperatur og gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.