Matematik

Afkøling af is kaffe med brug af isterninger.

02. marts 2021 af Kedde3 - Niveau: C-niveau

Mathias kan godt lide iskaffe. Han har lavet sig 267ml dejlig kaffe (som består mest af vand), som er kølet ned til 26,5 grader.
Mathias' fryser giver is med en temperatur på -10 grader efter de er blevet blendet. Mathias putter isen i sin kaffe, og rører rundt indtil isen er smeltet, og temperaturen er konstant.

Mathias vil have iskaffe som er præcis 6 grader varm.

Hvor meget is skal Mathias putte i kaffen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2021 af mathon

Energiregnskab uden energitab til omgivelserne:

         Energien er konstant, hvilket betyder, at energiændringerne skal opveje hinanden.

          \small \begin{array}{llllll} m_{is}\cdot c_{is}\cdot \Delta T_{is}+m_{is} \cdot L_{smelt} + m_{vand}\cdot c_{vand}\cdot \Delta T_{vand}=0 \\\\\\ m_{is}\cdot \left ( 2.0\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot \left ( 10\;K \right )+m_{is} \cdot \left ( 334\;\frac{kJ}{kg} \right ) + \left ( 0.276\;kg \right )\cdot\left ( 4.186\;\frac{kJ}{kg\cdot K} \right )\cdot\left ( (6-26.5)\;K \right )=0\\\\\\ m_{is} \cdot \left ( 354\;\frac{kJ}{kg} \right )=23.6844\;kJ\\\\\\ m_{is}=\frac{23.6844\;kJ}{354\;\frac{kJ}{kg}}=0.0669\;kg=66.9\;g \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. marts 2021 af mathon

HELT i lighed med din tidligere is-kaffe-opgave

           https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2000825


Svar #3
02. marts 2021 af Kedde3

Tusind tak:))


Skriv et svar til: Afkøling af is kaffe med brug af isterninger.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.