Fysik

Spørgsmål til min udregning

21. marts 2021 af klo102030 - Niveau: B-niveau

Jeg har vedhæftet opgaven og her er min bereging.

Jeg vil allerførst beregne bevægelsesmængden før kollisionen med følgende formel.

pfør = m1*v1+m2*v2

Indsætter herefter de kendte værdier.  pfør = 6000kg*(54/3.6( + 1000kg * (54/3.6) = 106500 kg*m/s

Det næste jeg vil gøre at er beregne fælles hastigheden for de to køre tøjer mjed formel vfælles/(m1+m2)

Her for jeg svaret 15m/s, hvilket betyder at hastigheden efter kollosionen er 15 m/s, men kan det virkelig passe?


Svar #1
21. marts 2021 af klo102030

x

Vedhæftet fil:Udklip1000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2021 af mathon

Bemærk 
                  bevaret bevægelsesmængde
                  er en vektorligning:
                                                      \small \begin{array}{lllll}& m_1\cdot \textbf{v}_1+m_2\cdot \textbf{v}_2=(m_1+m_2)\cdot \textbf{v}_{\textup{f\ae lles}} \end{array}


Svar #3
21. marts 2021 af klo102030

Det er korrekt havde fuldstændig overset det mange tak!


Svar #4
21. marts 2021 af klo102030

Men det vil stadig det samme resultat man for?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2021 af mathon

Er der med ordet kollision ment modsat bevægelsesretning før det uelatiske stød?


Svar #6
21. marts 2021 af klo102030

Altså det står der ikke noget om umiddelbart i opgaven, men det går jeg da ud fra.


Brugbart svar (1)

Svar #7
21. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der står i opgaven, at det er modsatrettede hastiheder. Det står i anden linie, ord 7 og 8.

Da de to biler har samme fart, kan der kun ske kollision, hvis hastighederne er modsatrettede.

Du behøver ikke at regne om til meter pr sekund og til kg. Bevægelsesmængden kan godt angives i tonkm/h, så lastbilens bevægelsesmængde er 6,0ton*54km/h. Hvis du konsekvent tager enhederne med i udregningerne, kan du benytte vilkårlige kombinationer af enheder. Dog, hvis den ene bils masse er i kg og den anden i ton, skal du selvfølgelig regne den ene om inden du kan addere.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. marts 2021 af heschGang69 (Slettet)

Slettet

Svar #9
22. marts 2021 af klo102030

Vil det betyde at min udregning nødvendigvis ikke er forkert, selvom man ikke havde behøves at lave om på enhederne?


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. marts 2021 af ringstedLC

 

#0

pfør = m1*v1+m2*v2

Indsætter herefter de kendte værdier.  pfør = 6000kg*(54/3.6( + 1000kg * (54/3.6) = 106500 kg*m/s

m_2=1.1\,\text{ton}

Iøvrigt står der også, at bilerne støder frontalt sammen.

#9: Din beregning svarer til at bilen står på laddet af lastbilen, da:

15\,\text{m/s}=15\cdot 3.6=54\,\text{km/t}

Ved brug af #2:

\begin{align*} m_1\cdot v_1+m_2\cdot v_2 &= \bigl (m_1+m_2\bigr )\cdot v \\ v &= \frac{m_1\cdot v_1-m_2\cdot v_1}{\bigl (m_1+m_2\bigr )}\;,\;v_2=-v_1 \\ &= \frac{54\cdot (6-1.1)}{6+1.1}\;\left (\frac{km\cdot ton}{t\cdot ton}=\frac{km}{t} \right )=\;?\, \text{km/t} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. marts 2021 af Eksperimentalfysikeren

Din udregning er forkert, da du har forkert fortegn på det ene led. De to biler bevæger sig i modsatte retninger. Vælger man, at lastbilen kører i positiv retning, så bevæger personbilen sig i negativ retning. Derfor skal personbilens impuls trækkes fra lastbilens impuls for at give den samlede impuls.


Skriv et svar til: Spørgsmål til min udregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.