Matematik

Antallet af blodlegemer

17. april 2021 af Marie2020 - Niveau: A-niveau

Jeg er pludselig blevet i tvivl om jeg har lavet en opgave rigtigt. Har derudover også brug for hjælp til b)

a) får jeg til 25833 mia. røde blodlegemer

b) hjælp..

Opgave vedhæftet :)

Vedhæftet fil: blodle.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2021 af Janus21

#1

https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu&q=hvor+mange+r%C3%B8de+blodlegemer

Ja så ser det jo meget rigtigt ud. Men det er jo også det der startes med?

Kan du hjælpe med b) jeg ved ikke lige hvordan jeg skal gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. april 2021 af AMelev

                              

a) Hvordan er du kommet frem til det? Læg lige et billede af dine beregninger op.
Jeg får 25410 mio. 

b) Benyt Definition 5 og Sætning 3 side 20 i forberedelsesmaterialet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2021 af AMelev

#2
a) Brug et regneark, hvor du i kolonne A har n og i B har yn.

b) Se #3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2021 af Janne91

Her er mine beregninger, jeg har fået det samme som trådstarter?

Vedhæftet fil:Røde blod.png

Svar #6
17. april 2021 af Marie2020

#5

Her er mine beregninger, jeg har fået det samme som trådstarter?

Jeg har gjort på samme måde, men synes ikke det ser rigtigt ud?


Svar #7
17. april 2021 af Marie2020

#3

                              

a) Hvordan er du kommet frem til det? Læg lige et billede af dine beregninger op.
Jeg får 25410 mio. 

b) Benyt Definition 5 og Sætning 3 side 20 i forberedelsesmaterialet.

Jeg har læst det du henviser til, men det blev jeg ikke meget klogere af. Vil du prøve at forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2021 af AMelev

Du har fået byttet rundt på  y0 og y1 i første linje.
Jeg er faktisk heller ikke enig med mig selv i #3 - ved ikke, hvor jeg fik det fra :). Se vedhæftede.

b) Det karakteristiske polynomium for den aktuelle differensligning er iflg. def. 5 P(x) = x2 - 0.8x - 0.2.
Bestem rødderne m1 og m2 for P(x).
Indsæt i den lukkede form i Sætn. 3 (D > 0, da der er to rødder), og benyt y0 og y1  til at bestemme C1 og C2.

Vedhæftet fil:Røde blodlegemer.pdf

Svar #9
18. april 2021 af Marie2020

#8

Du har fået byttet rundt på  y0 og y1 i første linje.
Jeg er faktisk heller ikke enig med mig selv i #3 - ved ikke, hvor jeg fik det fra :). Se vedhæftede.

b) Det karakteristiske polynomium for den aktuelle differensligning er iflg. def. 5 P(x) = x2 - 0.8x - 0.2.
Bestem rødderne m1 og m2 for P(x).
Indsæt i den lukkede form i Sætn. 3 (D > 0, da der er to rødder), og benyt y0 og y1  til at bestemme C1 og C2.

Men y_0 er vel den er y_n-1 ?? Jeg forstår ikke hvordan y_n er n=0 og y_n-1 er n=1 

Vil du forklare? Det giver ikke mening for mig da der står n=1 er 26000 og n=0 er 25000


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2021 af AMelev

Du har helt ret. Jeg læste ellers opgaveformuleringen igen, og alligevel lykkedes det mig at bytte rundt på dem, som det fremgår af den vedhæftede fil  Sorry!


Svar #11
18. april 2021 af Marie2020

Det er helt okay :) Så det er korrekt udregnet det som Janne91 vedhæftede? Kan du hjælpe med at opskrive den på lukket form og argumentere for hvordan antallet udvikler sig?


Svar #12
18. april 2021 af Marie2020

Jeg er kommet så langt her, men så har jeg svært ved at komme videre.

Vedhæftet fil:lukket løsning.png

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2021 af AMelev

Dine rødder er ikke rigtige. D = (-8)2 - 4·(-2) = 1.44 = 1.22

Du skal lige blive enig med dig selv om, om du vil kalde konstanterne C1 & C2 eller k1 & k2.

Skrivefejl i sidste linje 25000 = k1 = i stedet for  k1·, og du glemmer potenserne.
25000 = k1·m10 + k1·m10? = .... og 
26000 = k1·m11 + k1·m11? = ....

Så skal du løse de to ligninger med 2 ubekendte - det bliver lidt lettere med de rigtige rødder. Træk øverste ligning fra nederste og løs mht. k1. Indsæt det i øverste ligning og løs mht. k2.
Du kan tjekke i Wordmat (se evt. https://www.youtube.com/watch?v=epO6UAGIJfo) og/eller med fx y6.


Svar #14
19. april 2021 af Marie2020

Jeg har fortsat problemer med det. det ser ikke rigtigt ud og ved ikke hvordan jeg skal bruge udregningerne. se vedhæftede

Vedhæftet fil:blod udregning.png

Svar #15
19. april 2021 af Marie2020

Hov. denne. 

Vedhæftet fil:her med.png

Brugbart svar (0)

Svar #16
20. april 2021 af AMelev

                    
Du har stadig forkerte rødder, og du bruger ikke de rigtige eksponenter og får i sidste linje skrevet · i stedet for +.
25000 = k1·m10 + k2·m20 = .... og 26000 = k1·m11 + k2·m21 = .....
NB! a0 = 1, dvs. 25000 =  k+ k2 og 26000 = k1·m1 + k2·m2
Desuden er der byttet rundt på 26000 og 25000, men skyldes nok, at jeg klumrede det rundt fra start.

I Wordmat - se vedhæftede.

Vedhæftet fil:Opgave 15.docx

Skriv et svar til: Antallet af blodlegemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.