Kemi

Redoxreaktion - Fehlings væske

22. april 2021 af inneedofhomework - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har en opgave, hvor der står, jeg skal afstemme dette reaktionsskema for oxidationen af ethanal ved hjælp af Fehlings væske - hvordan skal det gøres?

Reaktionsskemaet er dette:

R-CHO (aq) + 2Cu2+ (aq) + 5OH- (aq) --> R-COO- + Cu2O (s) + 3H2O (l)

Tak på forhånd for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2021 af mathon

Rekationen er afstemt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2021 af janhaa

oxidation:

RCHO+3OH^- => RCOO^-+2H_2O+2e^-


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. april 2021 af janhaa

RCHO: C is +1

RCOO- : C is +3

thus oxidation


Svar #4
22. april 2021 af inneedofhomework

Ja, men jeg skal vise, hvordan den er blevet afstemt. Det kan jeg ikke helt komme frem til... Altså hvordan er de kommet frem til, at der er 5OH- ?


Svar #5
22. april 2021 af inneedofhomework

#3

RCHO: C is +1

RCOO- : C is +3

thus oxidation

I don't think I get it... 


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. april 2021 af janhaa

reduction:

2Cu^{2+}+2OH^-+2e^-=> Cu_2O+H_2O

add those 2 reactions and you get 5 OH-


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. april 2021 af mathon

          \small \begin{array}{lllll}&& R\overset{\mathbf{{\color{Red} +1}}}{C}HO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Cu}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{C}OO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +1}}}{Cu}_2O\,_{\textit{(s)}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ C&2&&1\\ Cu&&1&2 \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{afstemning af op- og nedgange:} \end{array}

          \small \begin{array}{lllll}&& RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cu{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCOO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cu_2O\,_{\textit{(s)}} \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{afstemning af ladning:} \end{array}

          \small \begin{array}{lllll}&& RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cu{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCOO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cu_2O\,_{\textit{(s)}} \end{array}

\small \begin{array}{llllll} \textup{afstemning af hydrogen:} \end{array}

          \small \begin{array}{lllll}&& RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cu{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;5\,OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCOO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cu_2O\,_{\textit{(s)}} \;\;3\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{oxygen stemmer.} \end{array}


Svar #8
23. april 2021 af inneedofhomework

Ah okay... det giver da mening. Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni kl. 17:29 af Fyma2021

Nogle der kan forklare hvorfor der skal et 2-tal foran Cu2+ og ikke cu2O?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. juni kl. 06:13 af mathon

1 molekyle \small Cu_2O indeholder jo \small 2\,Cu-\textup{atomer.}


Skriv et svar til: Redoxreaktion - Fehlings væske

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.