Matematik

Funktion ligefrem proportionalitet?

22. april 2021 af Mat3matik (Slettet) - Niveau: 7. klasse

f(x)=4x 

c h(x)=10x 

e j(x)=–2x_b

g(x)=1/2x

i(x)=7+8x

f

k(x)=–3x+4

g

Hvilke af funktionerne er en ligefrem proportionalitet?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2021 af LazyJones

En ligefrem proportionalitet kan beskrives på to forskellige måder, der faktisk betyder det samme:

1. f(x) er altid et produkt (resultatet af et gangestykke) af x og en konstant (et tal). Intet andet.

2. Udviklingen ses på grafen for funktionen i et koordinatsystem, som en ret linje gennem (0,0).

Som (1) siger, må der altså kun stå x ganget med et tal på højre side.

Som (2) siger, kan du prøve det af ved at plotte grafen (indtast forskriften i geogebra's input-felt)

Eksempel: f(x)=4x 

Opfylder kriteriet, da x ganges med konstanten 4, og der sker intet andet.

Viser en ret linje i en graf, gennem (0,0) , (1,4) , (2,8) , ...

Eksempel: i(x)=7+8x

x ganges med 8, men der lægges også 7 til. Kriteriet er IKKE opfyldt.

Grafen vil ikke gå gennem (0,0).


Skriv et svar til: Funktion ligefrem proportionalitet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.