Fysik

Laserstrålens intensitet, Vejen til Fysik B, Opgave 54 side 80 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

01. maj 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

Lysstrålen fra en He-Ne-laser sendes ind i en såkaldt termosøjle, der måler lysstrålens effekt til 0,5mW.

Lysets bølgelængde er 633nm.

a) Strålingens fotonenergi er bestemt

f = 3,0 * 108 m/s / 6,33 * 10-19 m = 4,73 Hz

b) Antal fotoner der rammer termøsøjlen pr.sekund er bestemer først E

E = h*F = 6,63 * 10-34 * 7,739 * 1016 Hz = 3,14 * 10-17 J 

0,5 mW = 0,5 J

Antal fotoner der rammer termosøjlen pr.sekund er 

5,0 * 10-2 / 3,14 * 10-17J = 1,5923 * 1015 stk = 1,59 * 1015 stk

c) Hvad er laserstrålens intensitet i W/m2, når dens radius er 1 mm. Er intensiteten større end i solys ?

Jeg har ingen hvordan man bestemmer dette

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2021 af ringstedLC

b) 0.5 mW ≠ 0.5 J. Se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2012006#2012023 igen.

c) Strålen med en effekt på 0.5 mW oplyser en cirkel med r = 1 mm. Omregn til W/m².

Stil gerne alle underspørgsmål til en opgave i samme tråd. Det giver bedre overblik.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. maj 2021 af mathon

\begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\& \textup{Laserintensitet:}\\&& I_{laser}=\frac{0.5\cdot 10^{-3}\;W}{\pi\cdot \left ( 10^{-3}\;m \right )^2}=159\;\frac{W}{m^2}\\\\& \textup{Solintensitet:}\\&& I_{sol}=900\;\frac{W}{m^2}\left (\pm15-40\% \right ) \end{array}


Skriv et svar til: Laserstrålens intensitet, Vejen til Fysik B, Opgave 54 side 80 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.