Fysik

Radioaktiv kilde og aktivitet, Vejen til Fysik B2, Opgave 65, side 80 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

05. maj 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En radioaktivkilde har aktiviteten 6000 Bq. Halveringstiden er 3,3 år.

(Mit spørgsmål drejer sig om b, men først vil jeg vise hvordan jeg mener opgave a. skal løses)

a) Hvad er aktiviteten efter 6,6 år

A=k*N

Bestemmer K

t1/2 = ln2/k

ln2/k = 3,3 år

ln2 = 3,3 år*k

K = ln2/3,3år = 6,6604706*10-9

Bestemmer N

6,6604706*10-9 * N =6000 Bq

N = 9,0090090*1011

Efter 3,3 år halveres N 

Efter 6,6 år sker der endnu en halvering således 1/2 *1/2 = 1/4, der er altså 1/4 tilbage af N, 

A = 6,6604706*10-9 *(9,0090090*1011/4) = 1499,999Bq = 1500 Bq.

b) Hvad er aktiviteten efter 10 år

Mit spørgsmål er, hvordan bestemmer man aktiviteten efter 10 år. Der er jo tikke tale om et lige antal halveringer.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2021 af janhaa

much easier:

a)

N=N_o*(\frac{1}{2})^{t/3,3}\\ \\ N(6,6)=6000*(\frac{1}{2})^{6,6/3,3}=1500\,(Bq)


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. maj 2021 af janhaa

b)

N(10)=6000*(\frac{1}{2})^{10/3,3}=734,4\,(Bq)


Svar #3
05. maj 2021 af ca10

Tak for hjælpen


Skriv et svar til: Radioaktiv kilde og aktivitet, Vejen til Fysik B2, Opgave 65, side 80 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.