Matematik

Dødsfald i perioden 1996-2015 - Overvej modellens brugbarhed

12. maj 2021 af Vpilgaard - Niveau: C-niveau

Tabellen viser antallet af dødsfald i Danmark det pågældende år i perioden 1996-2015. I modellen antages det at det årlige antal dødsfald i DK kan beskrives ved en lineær funktion f(x)=a*x+b: f(x)=−473.585*x+60492

1d) Overvej modellens brugbarhed. Hvor godt passer punkterne med regressionen og hvor langt ud i fremtiden er det rimeligt at bruge modellen? Inddrag residualplottet i argumentationen. 
Hvoedan svare je på om hvor lang tid ud i fremtiden man kan bruge modellen?


Svar #1
12. maj 2021 af Vpilgaard

Obsetvationerne i restiualplottet ser ud til at være tilfældigt fordelt om nul-linjen, det vil sige at punkterne ser ud til ikke at danne et mønster. Hvilket styrker den lineære models anvenlighed. 
Der er dog et par store relative afvigelser, eks en på 1466 og en på 2 der ligger omkring -1089. 
Den største afvigende på 1466, er i året 2002 (x=6) , hvor der var  59114 dødsfald  men modellen siger 60.580.
Afvigelse = ((modelværdi- virkelig værdi)/(virkelige værdi))= procentvis afvigelse.  
Afvigelse = ((1466)/(59114)) ? 0.02480.0248*100 ? 2.48= 2.48%
afvigelse på *((1092)/(58453)) ? 0.018682=>0.018682*100 ? 1.8682=1.87% 
Afvigelser på maksimum 1-2,5%  er acceptable, og fordi residualerne ikke udvikler sig efter et mønster, vuderers det derfor at den lineære regressions er god. 

Men hvordan finder jeg svaret på: hvor langt ud i fremtiden er det rimeligt at bruge modellen? ??


Skriv et svar til: Dødsfald i perioden 1996-2015 - Overvej modellens brugbarhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.